vrijdag 25 januari 2008

Aandacht voor Netlog

Op Frankwatching las ik vandaag weer een stukje over Netlog, een social networking dienst die wel vaker in het nieuws is geweest de afgelopen weken. Ik vraag me alleen af waarom precies? Ze geven aan bijna 32 miljoen leden te hebben en in vele landen nummer 1 of 2 te zijn (in Nederland naar eigen zeggen 2,1 miljoen leden, al denkt Emerce daar anders over). En om te bewijzen dat ze ook veel gebruikt worden verwijzen ze naar Alexa als bron voor hun claim dat ze 4 miljard pageviews per maand hebben, gegenereerd door zo'n 25 miljoen unieke bezoekers.

Dat klinkt allemaal top en heel indrukwekkend, maar wanneer je deze cijfers afzet tegen andere social networking diensten als Facebook, MySpace en Hyves (disclaimer: mijn werkgever) dan zijn ze echt heel erg mager. Hyves doet (voor wat het waard is) alleen al in Nederland nagenoeg net zoveel pageviews als Netlog in alle landen bij elkaar met slechts 1/5 van het unieke bereik van Netlog.

Heeft iemand een verklaring voor bovenstaande?

17 opmerkingen:

 1. Is de vergelijking op basis van het aantal pageviews niet ook een technisch verhaal? Tijdens een redelijk recente meeting die ik had met o.a. Hyves beaamde één van jouw Hyves-collega's dat Hyves mede zoveel pageviews realiseert, omdat elke pagina is opgebouwd uit verschillende onderdelen die los van elkaar steeds voor 1 pageview gelden bij het laden van de pagina. Heel benieuwd of dit klopt...  Daarnaast lijkt mij een vergelijking op basis van unieke bezoekers, aantal (actieve) leden en in welke doelgroepen deze bezoekers vallen een veel interessantere vergelijking.  En niets ten nadele van Hyves, maar op basis van het aantal Nederlandse leden maakt Netlog gewoon een mooie groei door. Dat lijkt me de nieuwswaarde van Netlog in de afgelopen weken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Pageviews is inderdaad een lastige vergelijking, vandaar mijn opmerking 'voor wat het waard is'. Maar ik heb geen andere data, dus vandaar...;-)  Als Netlog ook in het STIR-onderzoek mee zou draaien was het makkelijker geweest om te vergelijken. Hyves heeft (volgens STIR, meest onafhankelijk) zo'n 90 miljoen unieke bezoeken per maand, gegenereerd door ongeveer 4 miljoen unieke personen. Gemiddeld dus 22 bezoeken per persoon per maand.  Dus als iemand die cijfers ook van Netlog heeft....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Al die cijfers over pageviews etc. Ik vind dat er niet teveel naar bereik moet worden gekeken. Het gaat nog altijd om de effectiviteit. Hoe kan je jouw specifieke doelgroep zou goed mogelijk bereiken? En tegen welke kosten? dit moet je gewoon testen.  Netlog biedt uitgebreide targetting mogelijkheden. Webads zal de online exploitatie van netlog gaan uitvoeren. Het lijkt me dat de site zal worden meegenomen in de STIR-cijfers. hierdoor ontstaat er al iets meer duidelijkheid over aantallen en de globale doelgroep.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is waar, we zullen zien. Al bedoelde ik bovenstaande helemaal niet vanuit een adverteerdersperspectief, ik probeer alleen wat gevoel te krijgen voor of Netlog echt 'leeft' in Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ja begrijp ik. Naar wat ik heb gehoord hebben ze ca. 1,5 miljoen leden, van wie ca. 400.000 actief.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dan zou zo'n 25% echt actief zijn. Gezien de ratios die ik boven al aangaf kan dat best kloppen. Al komt dat niet overeen met hun statement dat ze elke maand 25 miljoen unieke users hebben (op 32 miljoen leden). Tenzij users niet noodzakelijk leden zijn...  Hoop vaagheid, we zullen het in de STIR wel zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Inderdaad, "voor wat het waard is". :-))  Maar je hebt gelijk Yme, er wordt veel geschreven en gesproken over Netlog de laatste tijd. Ik maak net even een profiel aan op Netlog, maar ik las pas geleden dat je je vrienden op Hyves ook kon uitnodigen voor Netlog via zo'n import tooltje. Maar dat kan volgens mij niet meer...  Hyves, de poort dicht gegooid? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. We gaan graag in gesprek met partijen om te zien of op dat vlak samenwerking mogelijk is en onder welke voorwaarden. Dus ze zijn welkom, maar tot die tijd werkt de importtool even niet wat ons betreft.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik kan me de vraagtekens goed voorstellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ben al een tijdje op Netlog, maar heb zo mijn twijfels over de 400.000 genoemde actieve bezoekers!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Beste Yme,  Resultaten van Netlog zijn terug te vinden via http://www.metriweb.be.
  Ik kan stellen dat deze resultaten heel strikt worden toegepast en veelal ook openbaar zijn.  Metriweb is een initiatief van CIM.be  K.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ter info ... klik op label "Data" en dan in sublabel op "Openbare rapporten".  Metriweb is het officieel erkende controle-orgaan dat ook door de advertentiemarkt wordt aangehouden als enige standaard.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. USP Netlog vs Hyves;

  - integratie met mail accounts voor uploaden van vrienden ++

  - design +

  - snellere laadtijd ++

  - Maar ook; hoog "loverboy gehalte"... - -

  BeantwoordenVerwijderen
 14. pageviews per gebruiker per dag is een goeie metric om te meten of het om een echt actieve community gaat.  22 pages per gebruiker is niet slecht voor Hyves, ik denk over het algemeen dat 20-30 pages per gebruiker nodig is om te spreken van een goed werkende community.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hai, er wordt hier zoveel gekletst over cijfers. Maar wat maakt het in principe uit wie hoeveel cijfers heeft ??

  Ik ben lid van Hyves en ook van Netlog en ik moet eerlijk zeggen dat ik veeel vaker op netlog te vinden ben, dan op hyves. Waarom??

  Hangt denk ik ook af van de mensen die je daar ontmoet. Ik krijg daar ook vaker een reactie binnen van mensen die ik totaal niet ken en bij Hyves eigenlijk nooit.

  Andere mensen die ik ken zweren weer bij Hyves.

  Hangt denk ik ook af waar je vrienden of kennissen het meest aanwezig zijn. Ik heb me altijd bij beide aangemeld als ik achter de pc zit, maar bij netlog heb ik vaker en sneller contact met anderen dan op hyves.

  Hangt denk ik dus van een hele hoop factoren af.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. ik wil graag veel vrienden op netlg dus wil je dan moet je maar drukken

  BeantwoordenVerwijderen