woensdag 23 januari 2008

Discussie op niveau over mediawijsheid

Ter ere van het 1-jarig bestaan van Beeld en Geluid werd in Hilversum gisteravond een diner georganiseerd waarbij zo'n 60 mensen uit de media, politiek en wetenschap aanwezig waren. Los van de notulerende studenten was ik zeker de jongste in een groep mensen die leest als de 'who is who' in bovengenoemde onderdelen van de samenleving. Zo waren daar bijvoorbeeld Fons van Westerloo, Peter Römer, Willem van Kooten, Eelco Brinkman, Hedy d'Ancona, Pieter Broertjes, Erik van Stade, Alexander Pechtold, Hans Laroes, Joop Daalmeijer, etc, etc...

De avond werd min of meer afgetrapt door minister André  Rouvoet, die z'n opening eindigde met een anekdote over zijn dochter die haar lerares op Hyves uitmaakte voor kutwijf en er zo op een pijnlijke manier achterkwam dat de mogelijkheid om bepaalde zaken af te sluiten voor de buitenwereld er niet voor niets is... Lekker begin voor het gesprek met mijn tafelgenoten;-)

De discussie werd gehouden rond het thema 'mediawijsheid', een term die nooit echt goed gedefinieerd werd, maar grofweg neerkomt op het vermogen van met name jongeren om alle informatie die, al dan niet interactief, op hun afkomt 'op waarde te kunnen schatten'. Wat mij betreft, en dat was ook deels de conclusie van mijn tafel, loopt dit allemaal wel los en is heel actief beleid van de overheid maar beperkt noodzakelijk. Kinderen moeten bepaalde dingen nu eenmaal zelf ervaren, zie de dochter van Rouvoet, en zullen ook leren van de ervaringen van hun vriendjes en vriendinnetjes. Het is wel belangrijk dat het onderwijs zich aanpast aan het gemak waarmee scholieren bijvoorbeeld informatie verzamelen om ze bewust te laten worden van het feit dat er vaak meer dan één waarheid is. Hier ligt een taak voor de overheid.

Mijn gevoel zegt dat we in een hele turbulente transitiefase zitten wanneer het gaat om het produceren en consumeren van media in alle vormen, maar ook bij het communiceren onderling. Dat er een (grote) groep is die moeite heeft om zich hier aan (te willen) aanpassen en er zich misschien daarom ook wel liever van afsluit betekent niet dat er een groot probleem is. Zeker niet bij de jongeren die al deze zaken van nature meekrijgen en geboren worden met een Hyves profiel;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten