donderdag 2 augustus 2007

Gratis betaalt en onze cultuur is niet dood

Een tijdje terug refereerde ik al aan een uitspraak van Francisco van Jole die wat mij betreft veel te kortzichtig was: “Internet betaalt niet voldoende. En journalistiek is duur. Voor iets bijzonders is al snel geen geld meer. Op dat vlak valt er een wereld te winnen.” Vandaag schrijft hij in een blogpost op de Nieuwe Reporter wederom dat er met 'bloggen' door weinigen echt geld verdient wordt. En weer is de enige dimensie waarop hij dat meet het aantal echte dollars dat er direct uit deze activiteit moet voortvloeien. Hij lijkt ook maar al te graag aan te willen sluiten bij het, ook door hem aangehaalde, geklaag uit Andrew Keen's 'The Cult of The Amateur, How Today’s Internet Is Killing Our Culture'.

Voor de mensen die willen begrijpen waarom Van Jole de plank steeds maar mis blijft slaan verwijs ik naar het debat tussen David Weinberger en Andrew Keen.

"Mr. Weinberger: We are amateurs on the Web, although there's plenty of room for professionals as well. But we are not replicating the mainstream media. We're building something new. We're doing it together. Its fundamental elements are not bricks of content but the mortar of links, and links are connections of meaning and involvement. We're creating an infrastructure of meaning, miscellaneous but dripping with potential for finding and understanding what matters to us. We're building this for one another. We're doing it by-and-large for free, for the love of it, and for the joy of creating with others. That makes us amateurs. And that's also what makes the Web our culture's hope."

10 opmerkingen:

  1. Ja, zo zie ik 't ook. Oneens met Keen en van Jole wat dat betreft.



    En je moet ook goed meten. Maar er zijn grenzen. en die zijn ook wettelijk bepaald. Het illegaal downloaden van films en muziek bijvoorbeeld. Of het commercieel gebruik van foto's van anderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Keen valt niet serieus te nemen evenmin als iedereen die zich vrijwillig met hem associeert. Van Jole levert best wel goed werk af, maar vrijwel nooit wanneer het over het internet gaat.



    Ik weet zeker dat dingen doen uit een intrinsieke motivatie waarde heeft en daarnaast komen er langzaam alternatieve manieren van financieren op.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zie hier de reden waarom ik iedere keer weer terugkeer naar David's site en gedachten. He hit the nail on the head once again....

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Yme,

    Het zijn eigenlijk 2 losse discussies:

    1) Zit het gratis "product" van de UGC-ers de profi's in de weg?

    2) Is er geld te verdienen met UGC?



    ad 2) Ik heb al eens flink geageerd tegen consultants die op zoek waren naar de business models achter UGC (ook hier trouwens). Als het niet het doel is van de bloggers om er geld mee te verdienen, is het dan erg als er geen geld verdiend wordt? Als je met je blog geen geld verdient, maar wel goede zaken doet omdat je gedachtengoed gewaardeerd wordt, is dat dan erg? De vragen stellen is hen beantwoorden.

    ad 1) Hier heb ik het al helemaal niet moeilijk mee. Als je geen toegevoegde waarde weet te creëren in deze wereld dan verdwijn je. Op het web zeker: creative destruction in optima forma.



    En nu moet ik eigenlijk Keen gaan lezen om me echt een mening te vormen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Laat me maar weten wat je van het boek vond, ga het zelf niet lezen;-) Maar hij is op PICNIC, misschien dat ik ga luisteren...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hetgeen waar deze discussie werkelijk om draait is m.i. het groeiende besef dat onze nieuwe, decentralized mediaspace economische processen op een andere manier kan katalyseren dan gebruikelijk bij centralized, zero-sum currency.



    De Web 2.0 community staat nog een aantal heftige realisaties te wachten wat dit betreft, ben ik van overtuigd. Het huidige geldsysteem dat de processen in de wereldeconomie regeert is op een fundamenteel 'verkeerde' manier opgetuigd; we kunnen hiermee echter functionele compassie tonen door het te beschouwen als een heftige 'beta stage' in de RPG die ons bewustzijn, van micro tot macro, speelt.



    Gemakkelijker gezegd: de 'First Life' game die je ongetwijfeld gaat ontwikkelen bij Hyves (waar ik je heeeel graag bij help! :)) is volgens mij in staat om een soort 'sub-OS' te vormen op het vlak van social engineering, backwards compatible met de huidige vormen van gecentraliseerd georganiseerde infrastructuur. Jullie zouden een currency uit kunnen vinden die beter werkt en tegelijkertijd de bestaande economy een ongekende boost geeft.



    't Zit 'm allemaal in het uitontwikkelen van de tools die er nu al staan in de richting van meer meaningful interaction tussen sociale participanten, waaronder zowel consument als producent; individueel en als groep. Dit kun je klussen door een dijk van een microformat- openID- en P2P-driven 'VolksPDA' app te bouwen die als HUD fungeert op je telefoon en desktop.



    Vervolgens ga je innoveren in je social engineering concepten, gebaseerd op goeie kennis over de geschiedenis en betekenis ervan. Hier pluk je de beste vruchten uit, zoals de waarde van metaforisch bewustzijn; deze implementeer je als 'Life Hacking' tools. Voila, een sociale aggregratie-engine erop die je uitdaagt in het vinden en ontwikkelen van je passie voor het leven (van jong tot oud); synergetische virtuositeit als wortel voor je snoet i.p.v. individuele winstmaximalisatie.



    De GUI van zo'n VolksPDA zou je ontzettend goed met Eccky-style PA's kunnen bevolken; we kunnen denk ik verbijsterend efficiente jongens en meisjes klussen die ons helpen met onze sociale navigatie.



    FYI ;)



    Wat betreft Francisco... hij zwelgt, nog, in dualisme. Hij heeft het gevoel dat hij een externe winst nodig heeft om zijn werk te kunnen *doen*, in plaats van zichzelf eerst te *zijn*. Ik wens hem alle sterkte en plezier toe bij het lezen van een boek als . Vroeg of laat (maar het liefst voor 2012! ;)) zullen we allemaal doorkrijgen hoe het ding nou werkelijk in elkaar steekt; we kunnen Fransisco's inzichten daarbij vast goed gebruiken :)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Verdient, betaalt, leer eersd je voltooit deelwoorden eens.....

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dat is inderdaad nooit mijn sterkste punt geweest nee;-)

    BeantwoordenVerwijderen