woensdag 8 augustus 2007

Sociaal adverteren

Sean Carton stelt op ClickZ (dank Wilco voor de link) terecht dat het feit dat social networking diensten als Facebook miljarden pageviews genereren niet automatisch betekent dat ze ook allemaal te monetizen zijn. Of dat je als adverteerder uberhaupt zou moeten willen adverteren op een traditionele (lees: storende) manier middels banners, overlays, etc. Het is een onderwerp waar ik me bij Hyves zeker zal gaan bezighouden, al is de oplossingsrichting niet erg verassend. Sluit aan bij het gedrag van mensen op dergelijke diensten en voeg iets toe aan die ervaring. Desalniettemin wel lastig om goed uit te voeren, en dus zullen we daar de instrumenten voor moeten gaan aanreiken...

"What's this got to do with social-networking advertising? Everything. Search marketing works because it understands search's essential nature: people looking for stuff. Where social networking advertising (at least the passive model that uses banners or, in many cases, contextual advertising) falls down is it fails to recognize the essential nature of social networking. People come to hang out with other people. Anything that gets in the way ruins the experience and will be avoided."

5 opmerkingen:

 1. ha Yme, inderdaad werd in een eerder onderzoek van Alloy media & Marketing kwam hetzelfde naar voren ("Do not interrupt me en route to a connection with one of my peers or in the midst of a conversation. Enhance or facilitate my social-networking experience. Offer me utilities to enhance my production process or tools to help me better able to express or engage myself.")  Ik vroeg me af wat je precies met 'monetizen' bedoelt in dit kader: letterlijk cashen in de zin van directe verhoging bv productverkoop of ook puur de Word of Mouth/een positieve bespreking van jouw merk in het social network? Juist in een social network waar de kracht ligt in 'aanbevelingen/associaties' van de vrienden in jouw netwerk een hoge waarde heeft, lijkt me dat ook zeer belangrijk. Zeker als het niet gaat om de verkoop van producten maar om het betrekken van mensen bij een bepaalde zaak, het creƃ«eren van awareness (denk bv aan politiek of nfp-organisaties).  Ik ben zelf zeer benieuwd wat zo'n 'gift of the day' van Facebook nou doet. Zouden daar veel van kado gegeven worden aan vrienden? naast de widgets op facebook lijkt me dat ook een interessante optie voor een bedrijf of instelling om op een nieuwe manier gebruik te maken van de kracht van een social network.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Met monetizen bedoelde ik het geld verdienen aan al die pageviews door de uitgever van die pagina's, in dit geval dus social networking diensten als facebook en Hyves. Ik bedoelde niet de adverteerder op die pagina's.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. als ik zo die ratecard van facebook bekijk zit het met het monetizen van facebook goed. Ik vraag me met bovenstaande (aansluiten bij gedrag van de bezoekers) in het achterhoofd meer af op welke manier de adverteerder het best kan adverteren om te 'monetizen'. banners ed zouden wel eens helemaal geen goede oplossing kunnen zijn op een social network.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nee, dat klopt denk ik wel. Je ziet dat de meeste inkomsten bij Facebook komen uit sponsoring en activiteiten die echt inhaken op de sociale gedrag van mensen op Facebook. Maar aan de andere kant zie je ook weer de honderden miljoenen die MySpace verdient op basis van de Google search & ad deal....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik hou er een simpele definitie op na als je commercieel wilt communiceren met (sociale) netwerkleden: communiceer met klanten in hun wereld op hun voorwaarden.

  Banners en afgeleide vormen gaan allemaal nog steeds uit van interne (marketing)doelstellingen waarmee externe groepen worden geconfronteerd. Nieuw is dat diezelfde netwerken het voor marketeers mogelijk maken om gewoon te vragen wat leden willen. Met name aan opinieleiders die je via bijv. blogspiders kunt traceren en uitnodigen voor afstemming. Een nieuw en tijdrovend vak omdat het zorgvuldig moet gebeuren. Je zou als bedrijf dus een paar procent mediageld hieraan kunnen spenderen want het geeft je daadwerkelijk inzicht in hoe je outside-in je propositie op de behoeften van netwerkleden kunt afstemmen. De kans is groot dat dit waardering en vertrouwdheid oplevert!

  BeantwoordenVerwijderen