vrijdag 16 maart 2007

Weg met de retailers

Voortaan doen we alles via via....

"I've wanted to be a superdistributor ever since. When I talk about music, books, politics, Sonos, Blackberry, MacBook, or anything else, I want all of you to be able to click and buy. When I buy something, I want to be able to pass it along to everyone else and get paid for doing that. And I want the people who created the thing I pass along to get paid too."

5 opmerkingen:

 1. Helemaal eens.  Naar mijn overtuiging gaan we naar een meer sociale economie i.p.v. een markteconomie. Dit is een graduele maar essentiele verandering. Een economie van sociale netwerken, recommendations, viral marketing en mond-tot-oor reclame die door digitale media nog makkelijker en prominenter worden gemaakt.  Echter, zodra commercie - waar Yme's post in dit geval over lijkt te gaan - inauthentiek gedrag oplevert, zal het naar mijn idee contraproductief werken. Ik wil bijvoorbeeld niet meer films, boeken, muziek aanbevelen aan mijn inner circle omdat ik daarmee geld verdien. Dat is een belangrijke randvoorwaarde. In die zin hebben dit soort initiatieven pas echt value add door de integriteit en reputatie van de oorspronkelijke gebruiker(s).  Meer over (al dan niet geautomatiseerde) recommendations, offline en online recommendations, de sociale economie en de mobiele extensie hiervan in mijn post van 2 jaar terug :
  http://yuri.typepad.com/yuri_blog/2005/03/recomme.... Een post waar jij toen op hebt gereageerd ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Yuri, moet iemand volgens jou wel of niet een vergoeding krijgen voor het aanprijzen van boeken, films, etc aan andere individuen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk het niet, TENZIJ het authentiek is. Dus van binnenuit de schrijver en dus niet op aanwijzing van een derde partij/adverteerder. Authenticiteit is een van de belangrijkste waarde op dit moment naar mijn idee. Commercialiteit van aanbevelingen komt in een transparantere wereld sneller uit hetgeen zelfcorrigerend werkt.  Ik denk dat offline netwerkmarketingmethodes in dit verband verhelderend zijn. Ook hier zie een afkeer tegen te commercieel gedreven piramideverkopen en een interesse in authentieke methoden. Ik kan mij voorstellen dat online een partij als Ning hier een enabler in gaat worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Yuri, volgens mij gaat het hier alleen maar om 'authentieke' verwijzingen. Jij als individu kiest ervoor om iemand iets aan te prijzen, de vraag is of je dan een vergoeding zou moeten kunnen krijgen wanneer er een koop plaatsvindt? Tot voor kort was dat niet te organiseren, maar nu wel.

  BeantwoordenVerwijderen