maandag 26 maart 2012

Een marktplaats voor nieuws?

Henk Blanken vraagt zich af waarom er nog geen efficiente marktplaats is voor aanbieden en aankopen van nieuws. Uitgevers hebben nu die rol aangezien zij degenen zijn die het nieuws uiteindelijk produceren of aankopen, aanbieden en exploiteren. Maar die beheren over het algemeen alleen hun eigen verticaal georganiseerde nieuwseilandjes. Persdiensten als het ANP zijn wat dat betreft nisschien wat breder georienteerd, hun nieuws zie je op meerdere plekken terug afhankelijk van wie er op een bepaald moment voor wil betalen.
"Een lang verhaal kort. Nieuwsmakers hebben een koopman en regisseur nodig die niets anders doet dan de “marktwaarde” van verhalen bepalen, voortdurend, flexibel, met in- en verkoop. We maken een begin als we een “publiek” nieuws, nieuws dat iedereen uit duizend bronnen kent, gebruiken als “lokkertje” op gratis toegankelijke sites. En als we “uniek” nieuws achter een betaalhek zetten. Wat nu “diep” is, is het morgen niet meer, en omgekeerd, misschien. Maar hoe moeilijk kan het zijn dat te regisseren?"
Kijkend naar bijvoorbeeld de digitale advertentie-industrie zou je kunnen stellen dat dergelijke real-time marktplaatsen misschien ook voor nieuws zou kunnen werken? Met beschikbare metadata en principes als targeting en automated trading, zou zo´n systeem ook prima moeten kunnen functioneren voor het verhandelen van nieuws (of content in het algemeen). Deze marktplaats zou kunnen starten met het aanbod van freelancers en persdiensten, content geproduceerd door redacties van uitgevers kan later volgen.

Als dit zou kunnen werken, (waarom) bestaat het dan nog niet?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten