woensdag 15 december 2010

Social media in Nederland, in cijfers (deel 6)

Na alle drukte als gevolg van de overname door TMG, en het verschijnen van een bericht op Hyped met als bron het dramatische Alexa, is het duidelijk weer eens tijd voor een goede update van waar we staan met de verschillende social media diensten in Nederland. In september publiceerde ik de vijfde update, bij deze dus de zesde.

Zelf waren we ook wel benieuwd hoe het zich zou ontwikkelen, met name na de aankondiging van de overname door TMG op 1 november. Ik heb dus even gewacht totdat de ComScore cijfers over november uit waren, dat gebeurde gisteren. Hieronder in een aantal grafieken de ontwikkelingen over de laatste 6 maanden. Wederom de focus op het daadwerkelijk (dagelijks) gebruik in plaats van bereik alleen, dat laatste zegt steeds minder. Let op: ComScore meet alleen 15+. In het kort mijn conclusies:

 • Hyves scoort op alle vlakken beter dan ooit

 • Facebook groeit in bereik, minder in gebruik

 • Hyves en Facebook groeien prima naast elkaar

 • Games worden bij Hyves niet gemeten, bij Facebook wel

 • Mobiel gebruik zit hier niet bij, groeit verschrikkelijk hard

 • NU.nl is alleen ter referentie toegevoegd, dalende lijn wel opvallend

30 opmerkingen:

 1. Hi Yme, blijf het goed vinden dat je op deze manier inzicht geeft in wat jij kan overzien. Zou het mogelijk zijn om eens (wellicht 1-op-1) meer over jullie mobiele omgeving te weten te komen? Strategie, gebruik, toekomst visie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat zou je concreet willen weten Mark? Krijg er meer vragen over, dus als ik ze ineens allemaal kan beantwoorden dan is dat makkelijker;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Yme, bedankt voor het delen.

  Wat ik opvallend vind is dat Facebook in zijn avg minutes/visitor nauwelijks is gegroeid en hyves na een dip in de zomermaanden wel weer. Daarnaast zitten bezoekers dus blijkbaar 4 keer langer op hyves dan op facebook. Hoe verklaar je dit? Ligt dit aan het gebruik van mobiele devices of diensten zoals tweetdeck, waar ik bijvoorbeeld wel mijn facebook in bij hou maar niet mijn hyves. Of zie jij nog andere oorzaken?

  Nick

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nick, dat is een goede vraag. Het verschil met Amerikaanse Facebook gebruikers is al kleiner, dus i.i.g. kun je stellen dat veel mensen in NL Facebook proberen, maar dat daarmee nog niet gezegd is dat ze het op lange termijn ook veel/meer gaan gebruiken. Daarnaast zitten er wel wat verschillenen tussen de diensten, zo is het gebruik van Facebook vooral op de homepage, bij Hyves daarnaast ook heel veel op profielen. Zie ook de recente wijzigingen van Facebook op dat vlak, goed naar Hyves gekeken;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Pfoe, het mag wat mij betreft zo breed mogelijk ;-) Trends (gebruik, handsets, trending tijdvakken) Jullie start punt in mobiel, huidige plek en toekomst (roadmap, en vooral wat zijn de learnings) referentie kader dat jullie zien en op welke ontwikkelingen je inspeelt. Zo kan ik nog wel doorgaan ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. [...] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Joost Geurtsen, Raymond Lemmers, Elroy van Ouwerkerk, Elroy van Ouwerkerk, Yellow-online en anderen. Yellow-online heeft gezegd: Social media in Nederland, in cijfers http://j.mp/gLEEps y [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Yme,

  Bedankt voor de interessante cijfers. Bereik is belangrijk, maar gebruik misschien nog wel belangrijker.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wel een verrassende uitkomst, in vergelijking van mijn eigen ervaringen.
  Ben zelf qua profielensites overgestapt van Hyves naar Facebook.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De 2e grafiek lijkt wat verwarrend te zijn want de legenda klopt niet met de overige 3 grafieken. Facebook en Nu.nl lijken omgedraaid. Maar toch weer niet als je 2 en 4 met elkaar vergelijkt qua trend.

  Of zie ik iets verkeerd?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Marijn, ja de kleurtjes zijn afwijkend. Heeft te maken met volgorde waarin ik de websites in heb gevoerd in ComScore. Dus de legenda per grafiek klopt gewoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hi Yme,

  Is mobiel voor Hyves en Facebook beide niet bekend? Dit lijkt mij toch veelzeggend. Wat weet je over het gemiddelde percentage mobiel gebruik van beide sites. Is dat gelijk?

  Groet,

  Xavier

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hi yme,

  Dank voor de cijfers.
  hebben we wat aan.
  Dagelijks gebruik zegt volgens mij genoeg over actief gebruik (@Martijn Bloksma)
  Ik ben echter ook wel benieuwd naar maandelijks gebruik - vooral omdat dit ook mooi de actievere vs. passievere gebruikers van de verschillende platforms weergeeft.
  Heb je toevallig die cijfers ook?

  Zou te gek zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dag Yme,

  Ben ook zeer benieuwd of in deze stats mobiel gebruik en/of andere social media app koppelingen zijn opgenomen en en wat het percentage mobiele gebruikers is voor Hyves?

  Thnx voor de stats!

  Chrs

  Jasper

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @koningwoning, maandelijks staat e rook bij toch? Onderste twee grafieken.

  @xavier @jasper, ik heb geen vergelijkende cijfers over mobiel helaas. Gisteren wel even voor Hyves opgezocht. Uniek dagbereik is inmiddels meer dan 1 miljoen mensen (100% groei in 6 maanden), 50% van de hyvers gebruikt Hyves op mobiel maandelijks.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. [...] 17, 2010 Yme Bosma van Hyves heeft een nieuw overzicht geplaatst van het gebruik van sociale media in Nederland. Ben altijd een beetje huiverig als iemand van Hyves deze cijfers publiceert (“wij van [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 16. [...] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Rob van Netburg, jasper. jasper heeft gezegd: ComCore Stats for Social media in the Netherlands for November 2010 - http://bit.ly/gGOrlz Christmas comeback for Hyves? #in [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hi Yme,

  Ik ben erg benieuwd naar het bereik in procenten per leeftijdsgroep. In deel 5 had je dit in je slideshow heel uitgebreid weergegeven. Zou je de nieuwste cijfers ook deze keer willen delen? Dat zou te gek zijn!

  Dankjewel in ieder geval weer voor deze update.

  Groetjes, Carlijn

  BeantwoordenVerwijderen
 18. [...] weliswaar snelgroeiend is, maar nog altijd een tamelijk hoog ‘Ons Soort Mensen’-gehalte heeft. In Nederland is Hyves nog altijd populairder, al wordt dat nog wel eens vergeten.  Hyves heeft een imagoprobleem – enkel voor kinderen, SBS’ers en oudjes – maar zelfs als [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Carlijn, dat kost wat meer tijd en die had ik nu even niet, maar zal het in het nieuwe jaar even proberen te doen. Eerst vakantie;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. @Yme Dankjewel! Fijne vakantie!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Een hele powerpoint met slides zou weer ergggg handig zijn;) Weet niet of dit mogelijk is...

  Alvast bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Beste meneer Bosma,

  Voor mijn profielwerkstuk (de gevolgen van het groeien social networking-gebruik) van 6 VWO zijn deze cijfers enorm belangrijk! Daarom heb ik twee vragen.
  1) Heeft u ook de directe link van comScore waar dit allemaal op staat, of bestaat deze niet?
  2) Graag zouden wij met een medewerker van Hyves praten over hoe Hyves omgaat met leden, waar jullie precies op letten, etc. Zit u hiervoor een mogelijkheid?

  Ik hoop snel van u te horen!
  Ginger

  BeantwoordenVerwijderen
 23. ComScore is helaas niet openbaar, dus dat gaat niet lukken zonder (veel) te betalen....

  BeantwoordenVerwijderen
 24. [...] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Jan van der Sluis, Winfried Laane. Winfried Laane heeft gezegd: @janvds55 en twitter haalt het nog niet bij hyves en linkedin...http://j.mp/fRLatp [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hoi Yme,

  Dank je wel voor het delen.

  Ik kijk al uit naar de nieuwste cijfers.

  Gr Tom Ham

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Is er een bronvermelding van dit onderzoek? Waar komen deze plaatjes vandaan?

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Alle cijfers en grafieken komen rechstreeks van ComScore.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Hi!

  Wat goed dat ik op Yme.nl ben terecht gekomen. Zeer waardevolle informatie. Ik ga jouw berichten maar eens in de gaten houden ben erg benieuwd naar de volgende update. Bedankt voor het delen!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. [...] is al weer even geleden, maar nu dan eindelijk de zevende update over het gebruik van verschillende sociale media in [...]

  BeantwoordenVerwijderen