maandag 20 september 2010

Manipuleren met cijfers over Hyves

Het was een druk weekje vorige week, vol met cijfers en presentaties. Zo presenteerde ik hier op kantoor de laatste 'Social media in Nederland, in cijfers' update, kwam een dag later WebWereld met een column geschreven door Luuk Koelman waarin hij de absurde, en op basis van onafhankelijke cijfers (ComScore & STIR) eenvoudig te weerleggen, insinuatie doet dat wij cijfers manipuleren, en als klap op de vuurpijl kreeg ik een onderzoek doorgestuurd van Girlscene.nl die de waarheid op een wel heel aparte manier willen verhullen. Daarover straks meer.

Discussie over de cijfers van Hyves kan ik me prima voorstellen, wij kijken hier intern ook soms met verbazing naar hoe een dienst als deze zoveel gebruikt wordt door zoveel mensen. Ik kan de vraagtekens van een Luuk Koelman dan ook wel begrijpen, maar de manier waarop hij dan vervolgens dergelijke beschuldigingen doet gaat mij iets te ver. Een mailtje/tweet was voldoende geweest om uitleg te geven. Maar goed, dat trekt geen lezers.

Zo ook bij het hierboven genoemde Girlscene.nl onderzoek. In De Telegraaf, en ook in de Spits, verscheen een artikel over een onderzoek dat was uitgevoerd onder 3000 tienermeisjes (13-21). De conclusie was dat ze bijna allemaal actief zijn op een of meerdere sociale netwerken, dit waren de cijfermatige bevindingen:
"Vooral Facebook blijkt enorm populair; ruim 65 procent van de meiden is hierbij aangesloten. Ook het relatief nieuwe Twitter is zeer in opkomst; 41 procent heeft een Twitter account. Andere social media zijn minder in trek, zoals MySpace (13 procent), LinkedIn (2 procent) en Flickr (6 procent). Tienermeiden besteden per dag zeer veel tijd aan sociaal netwerken. Ruim een kwart van de meiden zijn per dag er ongeveer een uur mee bezig. Een derde geeft aan zelfs 1 tot 4 uur per dag hieraan te besteden. Een kleinere groep is extreem actief; 5 procent zit 4 tot 6 uur online op sociale media, 2 procent is meer dan 6 uur per dag actief op deze sites."

Nou kan ik me indenken dat ook een journalist zich afvraagt hoe Hyves in het onderzoek is meegenomen... Niet dus, maar dat vroegen wij ons wel af. Dus contact opnemen met de  redactie van Girlscene.nl. En tot onze verbazing was Hyves wel degelijk meegenomen in het onderzoek, maar niet in de resultaten. En waarom niet? Zie hieronder...

____________________________________________
From: Girlscene
Sent: vrijdag 17 september 2010 12:46
To: Wouter Glaser
Subject: Re: Onderzoek girlsscene

Hoi,

bij dezen het volledige persbericht.
De reden dat we Hyves niet hebben genoemd komt, zoals ik in mijn eerste mail al aangaf, omdat de uitslag niet verrassend was.
Het feit dat Facebook en Twitter zo'n opmars maken, was voor ons juist verrassend, omdat we dit niet in deze mate hadden verwacht. Vandaar deze insteek.

Met vriendelijke groet,

____________________________________________

Hoezo misleiding en manipulatie? Even los van het feit dat dit onderzoek niet representatief is, Facebook zelf rapporteert bijvoorbeeld significant minder gebruikers in die groep, ligt het actieve gebruik van Hyves in de leeftijdsgroep ruim boven de 80%, bij meisjes zelfs nog hoger (92% van de Girlscene gebruikers gebruikt ook Hyves volgens ComScore). De redactie van Girscene.nl bevestigde dat ook toen we naar aanleiding van de email de telefoon maar gepakt hebben. Nee, dat is niet verrassend, maar het gebruik van Hyves is wel de basis voor de gebruiksstatistieken in het bovenstaande onderzoek. Dus het is echt misleidend om te doen alsof het gebruik puur komt van alle andere diensten dan Hyves.

Maar goed, net als bij Luuk Koelman is hier ook wel duidelijk wat er gebeurd is. Hadden ze Hyves meegenomen in het persbericht dan had het geen nieuwswaarde gehad. Met het bewust verdraaien van de waarheid heeft het dat wel. En geen journalist die er een vraag over stelt... Apart.

Update: Girlscene.nl wil graag dat ik bovenstaand citaat uit de email verwijder. Waarom weet ik niet, ik heb het juist toegevoegd omdat het een zo eerlijk mogelijke weergave is van hun redenatie achter het niet opnemen van Hyves in het persbericht over het onderzoek. Dus als ze achter hun eigen verhaal en aanpak zouden staan kan het publiceren ervan geen probleem zijn toch? Persoonlijk zou ik graag zien dat journalisten en bloggers altijd letterlijk citeren, in plaats van hun eigen interpretatie te geven die vaak nuances mist... Ik had overigens de persoonlijke gegevens uit de email (emailadres en tel. nummer) al verwijderd, gaat mij alleen om de inhoud. Zie ook de reacties hieronder.

19 opmerkingen:

 1. [...] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Rick Mans en Sander Duivestein, FlipWebNL. FlipWebNL heeft gezegd: Manipuleren met cijfers over Hyves http://dlvr.it/5ZRpQ [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 2. tja, zolang journalisten met open ogen nog overkalken dat een 17 jarige stierenvechter gaat worden zonder even naar de betreffende opleiding te bellen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat moet je hier nu over zeggen? Ik heb vorige week met grote verbazing het artikel op Webwereld gelezen. En dan nu de (tenenkrommende) verklaring van Girlscene...

  Los van al het cijfergeweld lijkt het me veel interessanter om stil te staan bij de constatering dat Hyves en Facebook prima naast elkaar lijken te kunnen bestaan. Het grappige is dat het internetwereldje zich heel druk maakt om Facebook vs Hyves, maar de gebruiker zal het veel minder uitmaken. Ze willen kunnen delen en interacteren. En dat kunnen ze nu eenmaal op meerdere plekken. Consumenten kijken ook naar meerdere TV-zenders, winkelen bij meerdere supermarkten en kijken op zowel Telegraaf.nl als Nu.nl.

  Natuurlijk snap ik dat een sociaal netwerk iets anders is dan een TV-zender, maar wees blij dat Yme die (onafhankelijke!!) cijfers geeft en openheid biedt zodat je er in je werk je voordeel mee kunt doen. Maar het gaat mij een beetje ver dat je op basis van een gevoel (n=1 bij Webwereld) en de beperkte nieuwswaarde (Girlscene) het einde van het tijdperk Hyves verklaart.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Yme, tav citeren mail. Of dat wel of niet mag hangt af van 'journalistieke doeleinden' en zaken als 'gerechtvaardigd belang' . Zie ook SOLV advocaten http://www.solv.nl/weblog/peter-r-de-vries-publiceert-hatemails/16729.

  Succes! Antoinette
  @amterdamant

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank Antoinette, al lijkt die discussie vooral te gaan om de persoonsgegevens, die had ik al verwijderd.

  Hier nog twee links:

  http://tweakers.net/nieuws/27559/publiceren-prive-e-mail-niet-strafbaar-volgens-hoogleraar.html
  http://www.iusmentis.com/maatschappij/juridisch/bloggen/werkvananderen/

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Sluit me aan bij David. De netwerken zouden prima naast elkaar kunnen bestaan. Dit hangt wel af van de strategie van Hyves. Zo is ook MySpace (minder in NL) nog steeds zeer actief, vanwege focus op muziek.

  Als Hyves steeds meer overneemt van facebook zullen ze zich steeds minder onderscheiden. Vrees dat het publiek dan kiest voor het 'orgineel'. In dit geval is het niet de vraag OF Facebook in NL groter wordt dan Hyves, maar WANNEER. Hopelijk weet Hyves dus zichzelf een plek te geven naast facebook.

  Hyves heeft veel meer profielen en veel meer traffic, maar ik vermoed dat het aantal (zeer actieve) leden dat minimaal wekelijks inlogt bij beide sites al bijna gelijk is (@Yme, heb je hier cijfers over?).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Daan, het verschil tussen actieve leden is nog heel erg groot. Bij ons ruim 3 miljoen per dag, bij Facebook net geen 900K. Zie ook de presentatie. Traffic (als in pageviews) is nog veel groter, maar rapporteren we niet. Alleen minuten, ook dat is bij ons nog 3x groter (per gemiddelde gebruiker).

  MySpace gaat echt heeeeel slecht. Duurt niet lang of wij zijn met Hyves groter (in pageviews) dan MySpace wereldwijd. Las het toevallig gisteren.

  http://techcrunch.com/2010/09/17/myspaces-last-stand-project-futura-coming-october-15/

  BeantwoordenVerwijderen
 8. [...] Bosma van Hyves maakt op zijn blog melding van een bewogen week. Hyves lag even onder vuur en wel vanuit de meest bizarre kanten: [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 9. BijzOnder onderzoek idd van girlscene. 3000 man, herstel ik bedoel, tienermeisje en bieberkwijltjes uit groot amsterdam is ook een erg representatieve steekproef

  Zelf moet ik eerlijk bekennen dat net als zovele generatieleeftijdsgenoten meer op fb zit, maar dat is het bekende verhaaltje,... Internationale contacten,etc. Maar mijn nichtje in friesland leeft op Hyves. En doet ze al bijna nwt zolang als ik het gebruik getuige haar id nr.

  Maar omdat we het zelf wellicht minder gebruiken, kan ik me indenkwn dat het moeilijker voor te stellen valt dat hyves zoveel traffic heeft

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk man zo'n iphone #typos

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hee Yme,
  Gekke resultaten inderdaad en raar gedrag vooral. Als je als journalist het al van de "nieuwswaarde" moet hebben in plaats van de waarheid, dan gaat het hard de verkeerde kant op. Al snap ik de drang naar sensatie puur uit publiekstrekkerij wel, maar je moet inderdaad wel achter je eigen schrijfsels kunnen staan.

  Niet omdat ik schaamteloos wil spammen hier, maar ik heb dus na jou publicatie van de cijfers een blog geschreven over het naast elkaar kunnen bestaan van sociale netwerken en wilde even weten of ik de plank volledig missla of dat ik je goed begrepen heb: Sociale netwerken vullen elkaar aan door segmentatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Annelies, vrienden groeperen (ook per item) kan bij Hyves ook al zeker 2 jaar;-) Merken wel dat het te complex/vermoeiend is voor mensen om echt te gebruiken. Maar geloof zelf dat het op langere termijn belangrijke functie gaat zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Tja... Als je er met je pet niet bij kunt, dan zal het wel niet kloppen. Je rekent je eigen kromme redenering door en voila, je hebt gelijk! Want ja, als dat saaie NU.nl er niet eens in de buurt komt, dan is het onmogelijk. Wat een stelletje oplichters bij Hyves!

  Kortzichtigheid gecombineerd met zo'n hoge spreekstoel, het blijft een slechte combinatie...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. HI Yme,

  Allereerst: loop niet zo te huisvrouwen..... het is girlscene.Dat partij x,y of z dat overneemt is niet van belang. Het is GIRLSCENE.
  Daarbij: er wordt net zo min gesproken over live.com (die nog altijd groter is met Hotmail & MSNGR - zoals ook altijd uit je cijfers blijkt)
  Is dat dan manipulatie?
  Nogmaals: niet zo huisvrouwen*!

  Ten tweede is er iets wat je niet goed aangaat hier: Daan geeft aan dat Hyves steeds minder onderscheidend is van Hyves.... daar vaar je overheen door alleen op zijn cijfervraag in te gaan.
  Wat Hyves nu echt moet doen is laten zien wat het verschil is.... daarmee is namelijk heel de vraag over wie is/heeft de grootste gelijk afgekapt.
  Zorg voor extra relevantie in de samenleving en een andere positionering (dus niet net al FB de WWW als middelpunt) en het is gelijk anders.
  De vraag over wie is de grootste is alleen interessant voor adverteerders, niet gebruikers.... dus geef de adverteerders andere tools waarmee Hyves interessant blijft en je kunt een volgende keer je schouders (nog verder) ophalen bij dit soort flauwekulberichten.

  *Als ik jou was geweest was ik wellicht nog verder mijn vel uit gesprongen dan jij.... dat doe ik regelmatig. (dit is een bericht van belachelijke aard - en raarder nog dat de gevestigde journalistiek dat zonder blikken of blozen overneemt.) Maar men zou dan ook tegen mij moeten zeggen (als het terecht is): "loop niet zo te huisvrouwen man!"

  BeantwoordenVerwijderen
 15. [...] week voelde Yme Bosma van Hyves zich dermate geprikkeld doordat Koelman zijn werkgever had ‘beschuldigd de cijfers [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Als je transparant blijft is er niet zoveel aan de hand, hoeft niemand te googchelen met cijfers. Dat girlsscene Hyves niet noemt is niet zo netjes, maar dat meiden 65% een FB account hebben is inderdaad wel opmerkelijk. En dit plaatje is natuurlijk bizar: http://trends.google.com/websites?q=hyves.nl,+facebook.com&geo=NL&date=all&sort=0

  BeantwoordenVerwijderen
 17. [...] discussie geweest over de gebruikersaantallen van Hyves en Facebook in Nederland. Yme Bosma verdedigt de resultaten van Hyves met verve, goed onderbouwd met cijfers. Hoe de uitkomst van de vergelijking [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Eve een crosspost vanaf marketing facts;

  Los van de feiten- inderdaad dat Hyves een schoolvoorbeeld is van een goed concept, goed bestuurd bedrijf met 'agile' management, en een ongelooflijk mooi team met slimme mensen heeft gebouwd, en een bizarre hoeveelheid users heeft gegenereerd, valt moeilijk te ontkennen Facebook waarschijnlijk inmiddels voldoende tractie heeft om het 'tipping point' te bereiken.

  Sinds begin dit jaar is er een Nederlands PR team actief voor facebook. Hun strategie lijkt erg afgekeken van dat van ebay, en richtte zich heel sterk op de innovators, creatieven en randstedelijk. Met daarna de uitrol van facebook connect op titels als omroep.nl, nu.nl, telegraaf was al na een maand of zes de versnelling van de groei goed zichtbaar.

  Inmiddels is de midden en hoger opgeleide in randstedelijke gebieden al over, en daarmee kan de transitie beroerd snel gebeuren. Dit is in verschillende landen - en segmenten zoals classifieds eerder gebeurd.

  Blijft over dat Hyves nog jaren, vele jaren een heel grote speler blijft die de jongere doelgroep en massale communities zal blijven bedienen. Een verkoop van Hyves is dan ook waarschijnlijk niet opportuun en niet waarschijnlijk, omdat niemand beter dan het huidige team hyves te gelde kan maken, immers;

  -geen enkele Nederlandse uitgever speler heeft aan hyves technologie, synergetische schaalvoordelen of marketing power toe te voegen waar Hyves echt een veel hogere ROI door zal behalen. Sterker- het is een recept voor terugval en vertraging. Behalve nu.nl, relatieplanet, kieskeurig en enkele B2B titels zijn er in Nederland heel weinig titels succesvol opgenomen in de warme deken van een grote moeder organisatie ( voorbeelden )-

  Met de huidige omzet en winstcijfers zou ik als Deitmer of directie heerlijk de rit een jaar of 7 uit blijven zitten en genieten van de dividenden. Met de jaarlijkse winstgroei, betalingen, mobile apps, games en marketingtoepassingen zal het rendement jaar op jaar nog een stuk verbeteren. Maar daar heeft niemand iets aan toe te voegen dan het huidige - zeer ervaren team zal kunnen doen.

  BeantwoordenVerwijderen