vrijdag 11 juni 2010

Social media in Nederland, in cijfers (update 4)

Het werd weer eens tijd voor een nieuwe update (zie ook 1, 2 en 3), dus bij deze de ComScore cijfers van april en mei voor het gebruik van de verschillende social networking diensten in Nederland. In vergelijking met de vorige updates heb ik een aantal diensten weggehaald (Partyflock en Schoolbank) en YouTube en de Windows Live diensten toegevoegd.

De voornaamste conclusies op een rijtje:

 • Het marktaandeel van Hyves in het internetgebruik door Nederlanders is groter dan ooit en groeiende: 1 op elke 10 online minuten brengt Nederland door op Hyves, bijna 1 op de 4 van alle bezoeken aan websites is aan hyves.nl en 1 op de 5 van alle bekeken webpagina's is een Hyves pagina

 • Ondanks het feit dat ComScore het mobiele internetgebruik nog niet meet is aannemelijk te maken dat dit zeer snel groeit. Bijna 350.000 Hyvers loggen minstens 1 keer per dag in op onze mobiele diensten. Dit groeit razendsnel en we zien zelfs dat dit al invloed heeft op het dagelijks gebruik van de normale website. Ik weet dat eenzelfde (kannibaliserend) patroon ook zichtbaar is voor andere grote websites met goede mobiele diensten. Misschien dat dit een verklaring is voor het teruglopen van het dagbereik van het Nederlandse (normale PC) internet in z'n geheel? Of komt dat door het mooiere weer en vakantiedagen?

 • Hyves en Facebook lijken vooralsnog echt complementair, beide diensten blijven groeien in gebruik. LinkedIn bijvoorbeeld lijkt wel duidelijk last te hebben van de groei van Facebook, maar dat is een aanname van mijn kant.

 • Een gemiddelde Nederlandse bezoeker aan Hyves spendeert daar nog steeds 5x meer tijd dan een gemiddelde Nederlandse Facebook bezoeker. En dan heeft Hyves nog niet eens Farmville of andere verslavende games om de tijd te doden;-)

 • Facebook rapporteert zelf 2.5 miljoen actieve gebruikers in Nederland in de maand mei (95k groei t.o.v. april), dat betekent dat ruim 2 miljoen Nederlanders Facebook bezochten zonder een account te hebben aangezien ComScore die wel meetelt. Dat aantal is niet raar als je bedenkt dat je het overal tegenkomt.

 • Het gebruik van twitter.com (dus exclusief het API-gebruik) groeit gestaag door

 • YouTube is groot, maar is de afgelopen maand significant gekrompen in de totale tijd die Nederlanders daar doorbrachten

 • Naar aanleiding van een vraag van Remco Jansen: het Nederlandse internetgebruik is aan het pieken lijkt het, waardoor ook seizoensinvloeden e.d. zichtbaar worden. Maart had 31 dagen zonder vrije dagen en met slecht weer. Dat verklaart de drop in cijfers bij bijvoorbeeld Hyves in met name april, het trekt weer wat bij in mei. Maar let op, relatief groeit Hyves in die maanden kijkend naar de sterkere daling voor geheel Nederland!


Hieronder het overzicht dat je zelf ook hier groter kunt bekijken.42 opmerkingen:

 1. Wederom weer bedankt voor het delen van deze informatie Yme. Geeft weer een mooi overzicht van het Nederlandse social media gebruik.

  Zou het mogelijk zijn om in een volgend overzicht ook YouTube op te nemen, of meet ComScore deze cijfers niet?

  Groeten @KoenCoppens

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jawel, zal kijken of ik het vandaag nog even toe kan voegen, was ik vergeten!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn kinderen rapporteren dat Hyves sinds kort wel degelijk een Farmville-kloon heeft. Al zeer populair bij de basisschooljeugd! Ik weet niet hoe het heet want ik ben zelf de laatste Nederlander zonder Hyves-account :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat klopt inderdaad, is net gestart. Happy Harvest. Daarnaast doet Eccky het ook erg goed op de basisschool. Maar vergeleken met Facebook is het kleinschalig (nog).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zie dat je YouTube inmiddels hebt toegevoegd (in het bron bestand), bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Impressive. Well done Yme & team. Smart strategy.
  Especially the media and content partnerships, moreover the event based approach.
  Tuenti is your Spanish counterpart. Has some interesting features worth looking into.

  regard, Evert Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 7. http://www.vue-royale.nl/comments/social_media_in_spain_the_numbers1

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Evert Jan, we kennen ze;-) Doen het ook goed inderdaad (al is Facebook in Spanje relatief veel sterker dan in NL), hoor overigens deze week een hardnekkig gerucht dat ze verkocht zijn aan Telefonica...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Had beter moeten weten :-) Gerucht gaat al enkele maanden idd. Geloof nooit dat dit doorgaat. Telefónica moet eerst maar eens leren breedband efficient te exploiteren. Is ook geen cultuur voor Tuenti, geen talent zal nog voor Tuenti willen werken als het van dit staatsbedrijf deel uitmaakt.

  Maar het geld zal verleidelijk zijn... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. zie ik het nu goed.... scoort Live beter dan hyves (keer op keer)?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Daarbij nog een vraagje... volgens deze cijfers: http://www.facebakers.com/countries-with-facebook/NL/ is facebook slechts 2,5 mio per maand, niet 4,6.

  Wie moet ik nu geloven........ :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Yme, ik moet zeggen dat de manier waarop je Windows Live meeneemt voor verwarring kan zorgen.

  Binnen de door jou gebruikte "social" definitie van Comscore worden Windows Live Messenger en Windows Live Hotmail niet meegenomen. Hierdoor lijkt Windows Live heel klein.

  Als Windows Live Hotmail en Messenger wel waren meegenomen, dan kom je voor Windows Live uit op 9,3 miljoen gebruikers die gezamenlijk 19,6% van de totale Internet tijd.

  Hiermee waren ze qua unique users en en online tijd op de 1ste plek gekomen.

  Alleen Windows Live Hotmail is al goed voor meer dan 8 miljoen gebruikers en komt daarmee in z'n eentje al op de eerste plek.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Derk, dat heb ik niet bewust gedaan, dit was het totaalcijfer dat ik in ComScore zag. Welke diensten zijn dit dan in mijn overzicht?

  Koningwoning, zie ook mijn conclusies voor het verschil tussen de 2.5 en 4.5 miljoen gebruikers van Facebook. Wat bedoel je met dat Live beter scoort dan Hyves?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Yme, binnen de "social" categorie van Comsore worden allleen Windows Live diensten als Skydrive (je online harde schijf), Profile (de profiel pagina) en Photos meegenomen.

  Zeg maar alle "diensten" rondom Windows Live Messenger en Hotmail heen, maar dan zonder Messenger en Hotmail zelf. Vraag mij niet waarom Comscore dit doet. Persoonlijk denk ik dat de 40 miljoen messenger gesprekken in Nederland per dag binnen sociaal zouden moeten vallen.

  Ik gebruik daarom nooit de door Comscore definieerde categorieen/ segmenten, maar kijk alleen naar de gehele markt.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. He Derk, zal morgen e.e.a. even aanpassen. Maar hoe kan het bereik dan zo hoog zijn als het alleen randdiensten zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mmm, ik heb de cijfers van Mei geextrapoleerd, en gekeken wanneer Facebook net iets groter is dan Hyves met de huidige groeiratios. Dit is het resultaat in maanden:
  Uniques NL (x duizend): 21M
  Minutes NL (x miljoen): 231M
  Minutes/unique visitor: 21M
  Average daily uniques (x duizend): 18M
  Total visits NL (x duizend): 26M
  Pageviews NL (x miljoen): 62M

  Dat betekent dat binnen 1.5 jaar hyves wellicht niet meer de grootste is.
  Op basis van groeicijfers kan dit wellicht later of al eerder zijn.
  Vanzelfsprekend zijn er ook nog correlaties tussen tussen de metingen die ik zelf niet weet.

  Heb overigens ook gekeken naar de eerdere comscore cijfers en daarin zien we dat de toename in groei van zowel Facebook als Hyves afneemt, bij Facebook wat sterker dan bij hyves, maar dat is logisch omdat ze kleinere aantallen hadden to begin with. Of deze laatste cijfers de trend vormen zal moeten blijken bij de volgende cijferupdate....

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Beetje extrapoleren is altijd leuk;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Interessant, Facebook is ruim twee keer harder gegroeid dan Hyves! Voor adverteerders (lees: ikzelf:) is dat interessant, omdat hun adverteersysteem veel transparanter is en intelligenter werkt dan dat van Hyves. CTR & conversie is in die kleine Facebook bannertjes echter wel nog steeds een stuk lager dan op Hyves.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wendy, het is maar wat je intelligenter noemt;-) Wij proberen Hyves niet vol te gooien met advertenties, ons model legt meer verantwoordelijk bij de adverteerder voor wat betreft de kwaliteit van de advertentie. Heb verder in NL nog geen succesvolle adverteerder-case gezien op Facebook, terwijl er velen voor Hyves zijn. Ken jij ze wel op FB?

  BeantwoordenVerwijderen
 20. @Yme - onderstaande is absoluut niet als onaardig bedoeld, maar is wel goed om je te realiseren (en zorgt hopelijk voor verandering)

  dat is wel opvallend dat je geen FB cases kent. Er zijn er wel - alleen nog geen grootse NL cases (wat ook niet gek is aangezien FB nog niet zo lang in NL is en Hyves nog altijd een veel groter bereik heeft.)
  Als we naar conversiecases kijken dan zijn er best al wel wat NL cases - alleen wil niemand z'n cijfers delen!

  Wat wel interessant is is dit onderzoek: http://blog.nielsen.com/nielsenwire/online_mobile/nielsenfacebook-ad-report/ daarin zie je toch wel duidelijk dat bepaalde dingen die FB doet voor je merk werken. En dat soort onderzoeken heeft Hyves er minder van. Dat zorgt er voor dat juist nu dat iedereen overal eerst bewijs wil hebben, de adverteerder FB steeds interessanter gaat vinden.

  Ook zijn de rapportages die je van FB krijgt helderder en geven meer inzicht in wat nu precies voor wie interessant was.
  Er is VEEL meer met de advertentiedata te doen door rappotages uit te draaien op wie klikte waarop. Uiteraard moeten we ook hier rekening houden met "conversie attributie", maar dat zorgt er wel voor dat je om duidelijkere redenen bepaalde uitingen inzet (en ook op een bepalde manier maakt.) Het feit dat ik bij rapportages alleen aantallen impressies en kliks krijg vind ik een inzicht in dat kennelijk nog niet wordt begrepen wat een adverteerder nu werkelijk interessant vindt en wat niet.

  Met dat van Live bedoelde ik zowel dagelijks als maandelijks bezoek. Time spent zegt niets in Live aangezien als je slim bent je als adverteerder je gebruiker naar het MSN platform doorzet - daar vind de interactie plaats. Dus qua bereik - wat nu als HET verkoopargument wordt gebruikt - is er nog altijd eentje nog groter.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. [...] aandacht voor één opmerking geeft wel aan dat het een gevoelige snaar raakt bij Hyves. Als je de cijfers immers moet geloven is er niets aan de hand; business as usual. Maar deze reacties doen anders [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Koningwoning, ik bedoelde inderdaad NL-cases, ik ken ze niet. Zonder resultaten te geven, heb je voorbeelden?

  Ben het met je eens dat meer inzicht in wie klikken op advertenties heel interessant is. Maar, bij de succesvolle adverteerders op Hyves gaat het uiteindelijk niet om de advertenties, het gaat om wat mensen ermee doen, hoe ze het delen, etc. Je blindstaren op wie klikt op welke advertentie gaat een onnodig dure hobby worden;-) En valse zekerheden geven, marketeers die zich weer verbergen achter Excel-sheets, etc.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Dank voor het overzicht!

  Ik ben echter wel benieuwd of hier nu rekening wordt gehouden met het gebruik van mobile apps. Indien wel, is het mogelijk om die cijfers op te splitsen. Zo niet, dan ben ik wel benieuwd waar ik daar de cijfers van kan zien...

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Het BLIJFT interessant om te weten te komen wat Hyves van plan is te doen Facebook van zich af gaat houden zoals ook al wordt gevraagd in de post van Remco Bron.

  Kijk deze graph voor hyves:
  http://siteanalytics.compete.com/hyves.nl/ (URL aangepast door Yme)

  en deze voor Facebook:
  http://siteanalytics.compete.com/facebook.com/

  Hoewel dit absoluut niet ALLES zeg, zegt het wel iets....

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Dan moet je natuurlijk wel de goede vergelijking maken (ik heb jouw URL aangepast)..... http://siteanalytics.compete.com/hyves.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Alex, zie ook mijn conlcusies bovenaan voor mobiele update

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Yme, heb ik daar nu overheen gelezen? Sjongejonge zeg.

  Mooie cijfers voor mobiel gebruik van Hyves, inderdaad. Maar wat ik me afvraag is of dat ook het het gebruik van mobiele apps meetelt, of alleen logins via mobiel internet.

  Ter verduidelijking; ik heb een (Nederlandse) Blackberry, met daarop de BB app voor Facebook (omdat ik een buitenlander ben, heb ik meer aan FB om met vrienden in het buitenland contact te houden). Ik log 1 keer in, waarna al mijn updates, notificaties, etc. komen daarop doorkomen. Ik kom bijna nooit op FB.com, want alles komt makkelijker binnen op mijn BB.

  Hoe wordt mijn gebruik dan in statistieken meegenomen? Als je hier een idee over hebt, dan hoor ik het heel graag!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Hoe moet ik "Uniques NL" lezen?
  Ik lees het nu als zijnde het aantal unieke profielen in Nederland per 'activity', maar het lijkt me sterk dat dat voor Twitter 2 miljoen is. En Hyves 'maar' 7 miljoen?

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Alex, dat soort gebruik zit niet in de cijfers, niet voor Hyves en niet voor FB.

  Niels, het gaat om unieke bezoekers. De meting is deels via een panel, dus het zijn unieke personen.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. [...] but Hyves. And its our luck that the people at Hyves like numbers. On a regular basis they are publishing new numbers, usually showing us their growth. They always try to be as ‘honest’ as [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Wanneer komt de update 5 van social media? :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Alweer bijna 2 maanden geleden dat de laatste update is geplaatst...ben benieuwd naar de volgende Yme!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. [...] http://www.yme.nl/ymerce/2010/06/11/social-media-in-nederland-in-cijfers-update-4/ en http://adverterenophyves.hyves.nl/cijfers-en-feiten Dit bericht [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Hi Yme,

  Ben je nog voornemens een social media update 5 te plaatsen?

  BeantwoordenVerwijderen
 35. 15 september op een bijeenkomst van Social Media Club Amsterdam (bij Hyves op kantoor) geef ik een uitgebreide update van het Nederlandse social media landschap. Vanwege de vakantiemaanden heeft het eerder niet veel zin, statistieken worden daar sterk door beinvloed.

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Hi Yme,

  Dat klinkt goed! Kan er helaas niet bij zijn, maar hopelijk plaats je video en cijfers hier op je blog! Hoe dan ook: ben benieuwd! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Hoi,

  even een vraag. Ik ben bezig om een adviesrapport te schrijven voor mijn opleiding en het onderwerp is social media op werk.
  Nou probeer ik erachter te komen hoeveel procent van de medewerkers er dagelijks externe social media gebruiken. Stel dat het bedrijf 100 medewerkers zou hebben, weet iemand het percentage dat "online" zou zijn?
  Is dit te berekenen of ergens te vinden? Ik kom er namelijk niet meer uit.

  Alvast bedankt mocht iemand me kunnen helpen. :D

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Als je mij zegt om welke websites het gaat, vertel ik jou hoeveel mensen die dagelijks vanaf hun werk bezoeken. ComScore meet die cijfers ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Het gaat vooral om hyves, facebook, youtube en twitter. Ik heb gezocht op ComScore, maar kon het niet vinden. Als jij het voor me kunt vinden, ben ik je heel erg dankbaar.

  :D

  BeantwoordenVerwijderen
 40. En zijn, er sinds mei vorig jaar nog nieuwe cijfers beschikbaar?

  BeantwoordenVerwijderen