vrijdag 10 juli 2009

Wat houdt Nederland NU bezig?

'Real Time Search' is een onderwerp waar dezer dagen veel over geschreven en gepraat wordt. Danny Sullivan probeerde gisteren al een definitie te geven op zijn blog Search Engine Land. Twitter's Firehose is voor hem het ultieme voorbeeld, voor mij ook. Veel van de ontwikkelingen van de laatste tijd zijn geinspireerd op wat Twitter als eerste goed deed. Vandaag lanceren we bij Hyves iets dat iedereen in staat stelt om te 'voelen' wat Nederland nu bezighoudt, inclusief smileys, foto's en lokaties, dus niet alleen tekst. Ik kan er veel over zeggen, maar het is goed om zelf even een kijkje te nemen (lees verder hieronder).
Belangrijk om erbij te vermelden is dat het hier alleen gaat om de WieWatWaartjes die zichtbaar zijn voor 'Iedereen' (of 'Hyvers' als je ingelogd bent). Dit is een fractie van het totaal aantal WieWatWaartjes dat op Hyves geplaatst wordt, maar toch geeft het een goed beeld van hoe Nederland over iets denkt, met name bij publieke gebeurtenissen. We testen dit achter de schermen al wat langer en bij het Koninginnedagdrama in Apeldoorn, het overlijden van Michael Jackson en de uitschakeling van de Toppers op het Eurovisiesongfestival vond ik het interessanter om naar deze stroom van berichten en emoties te kijken dan naar de TV. En wie weet zullen we snel een versmelting van beide zien;-)

De Telegraaf neemt vast een voorproefje, kijk in de rechterkolom op hun Tour de France pagina en je ziet de laatste WieWatWaartjes gefilterd voor de 'Tour'. En morgen op Dance Valley zie je de stroom aan berichten die daar geplaatst worden live op een scherm van 6x4 meter. En als ik kijk naar Schiphol, dan zou ik daar ook graag snel zo'n scherm zien;-)

Wil jij zelf zo'n stroom aan berichten op jouw website? Zie de code hier waarbij 'onderwerp' het eventuele filter is wat je kunt gebruiken. Wil jij als developer toegang tot al deze real-time data? Heb jij leuke ideeen voor nieuwe toepassingen, betere visualisaties? Kijk dan even hier.

8 opmerkingen:

 1. Interessante ontwikkelingen voor Hyves!  Wat het pas echt interessant zou maken, is als WWW een prominentere plek zou krijgen in het geheel. Bij Facebook lijkt het meer te gaan om sociale actualiteit in een timeline, iets dat bij Hyves met WWW nog wel meer kan worden benadrukt.  Een Hyves APP of mobiele pagina puur gericht op de WWW van je vrienden zou daar bijvoorbeeld een mooie bijdrage aan kunnen leveren. Wel heel erg gedacht vanuit een Twitter filosofie, maar denk dat Hyves wel zou kunnen slagen in hetgeen dat Twitter nog niet is gelukt: het veroveren van de Nederlandse markt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, dat gaan we ook zeker snel doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Erwin: Ik denk dat er genoeg merken zijn die maar wat geinteresseerd zijn in hun share of conversation op platformen als Hyves. Ga er vanuit dat Hyves deze behoefte ook alwel heeft geconstanteerd ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zou ook wel een rss-aftak willen hebben. En AND / OR en dat soort zoekopdrachten willen kunnen invoeren. Meer vanuit professional dan vanuit gemiddelde bezoeker gedacht, maar toch ...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Matthijs Dat is toch geen reden om hier die wens niet ook uit te spreken? Als we zo bezig gaan hoeven we geen comments meer toe te voegen. Dan kan die eerste van jou ook wel weg ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Haha, bedoelde em niet zo Erwin. Bedoelde het meer op een manier dat ik er vanuit ga dat Hyves hier op een bepaalde manier al mee bezig is.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. AND/OR is zeker ook een wens van mij, we zijn nu eerst trending topics aan het testen achter de schermen. Nog niet zo makkelijk als het lijkt...  RSS lijkt me op gefilterde zaken wel een mogelijkheid, dat je bijv. om de 15/30min de laatste 20 nieuwe resultaten krijgt. XML op de volledige feed kan ook, maar die zet ik alleen open voor partijen die er iets leuks mee gaan doen;-)

  BeantwoordenVerwijderen