woensdag 22 april 2009

Betalen voor bandbreedte

De investeringen in, en kosten van, het leveren van steeds breedbandiger internet nemen snel toe. En dat is niet raar gegeven het feit dat wij steeds meer internet gebruiken, met name voor toepassingen die veel bandbreedte vragen zoals video en muziek. En er is geen enkel sigaal dat er op wijst dat de groeiende bandbreedtebehoefte binnenkort piekt.

De discussie over de prijsmodellen voor het leveren van internettoegang, zowel mobiel als vast, zijn hevig. Voornaamste 'probleem' is het feit dat de mensen die het meest gebruik maken van internetdiensten tevens de mensen zijn die inmiddels gewend zijn aan een 'vaste prijs' voor onbeperkt gebruik, de flat-rate. Die vaste prijs was nodig om mensen te laten kennismaken met het internet en het nut ervan, zonder het gevoel te hebben een hoge rekening gepresenteerd te krijgen. Hoe kan een digibeet nou begijpen dat eenYoutube-filmpje kijken over het algemeen meer 'kost' dan het ontvangen van een tekstemail?

Het flat-rate model heeft echter als nadeel dat degene die internettoegang verkoopt er maar tot op zekere hoogte belang bij heeft dat je ook daadwerkelijk veel gebruik gaat maken van internetdiensten. Dat is een situatie die niet meer houdbaar is en dus is er een duidelijke trend naar het zoeken van mogelijkheden voor het afrekenen op basis van gebruik. Dat dit niet vanzelf zal gaan bleek wel uit de discussie die ik had met (o.a.) Ben Verwaayen die eigenlijk aangaf dat betalen voor gebruik nooit zal werken omdat het in het verleden ook niet gewerkt heeft. Maar mijn stelling is dat mensen het internet nu zodanig op waarde weten te schatten dat ze er een stuk meer open voor zullen staan, mits op de juiste manier gepresenteerd. Wat mij betreft is de hele situatie redelijk vergelijkbaar met het betalen voor electriciteit. Ook daar betaal je voor gebruik, maar is er bijvoorbeeld wel een verschil tussen piek- en daluren.

Maar goed, we zullen zien hoe het uitpakt. Time Warner Cable probeerde het recent in de VS, maar de conclusie van dat verhaal is vooralsnog dat er dus geen verdere investeringen gaan komen in een verbeterde infrastructuur.

4 opmerkingen:

  1. Jochem van Rijs22 april 2009 om 11:32

    Ben benieuwd! Of mensen dat echt willen.. en wie als eerste provider deze stap ook gaat nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Betalen voor dataverkeer bedoel je. Cool, net als in Belgiƫ en bij de meeste mobiele abonnementen. Gewoon naheffingen van honderden, duizenden euro's. Lachen is dat. Gevolg: er wordt geen gebruik van gemaakt. De iPhone veranderde dat met flatfee abo's.... weet je nog?

    Maar goed, als je wil testen, dan wil ik je met Zoranet wel helpen aan een niet overboekte 20Mb ADSL2+ verbinding, zonder abonnement en met een vast tarief voor dataverbruik. Je zegt het maar. We hebben smaakjes tot 10Gb, dus kom maar op.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Roy, natuurlijk heeft de flatfee veel veranderd, dat zeg ik ook hierboven. Alleen als iedereen nu een iPhone zou hebben dan stort het netwerk in.



    Dus...?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Overstap naar afrekenen per Gb.... = Overstap naar een provider die het niet doet. Ik heb geen zin om continue op de teller te moeten kijken.

    BeantwoordenVerwijderen