Nou is het altijd oppassen met dit soort generalisaties, maar er zit vast een kern van waarheid in. Zoals velen zich dagelijks realiseren aangezien ze gewend waren aan de tarieven voor bijvoorbeeld print, het medium dat de hardste klappen lijkt te krijgen als gevolg van de opkomst van het web.
Maar waarom zijn advertenties, voorzover je ze echt kunt vergelijken, online nou eigenlijk goedkoper? Aaron Swarts denkt dat de reden erg simpel is. Vraag en aanbod. Is het inderdaad zo eenvoudig?
"I’ve heard lots of theories, but I think the real explanation is simple: supply and demand. If you want to buy an offline ad, there are only a handful of places you can buy it. As a result, supply is constrained and the price goes up. But online, ad networks let just about everybody sell ads on an equal footing. Practically, it doesn’t make that much difference whether your ad appears on nytimes.com or politico.com or eschatonblog.com, as long as it reaches the same person. So supply goes up and the price gets bid down."
Ik denk dat Aaron Swarts zeker een punt heeft en ik vroeg mij af of je zijn theorie nog verder zou kunnen doorvoeren:
BeantwoordenVerwijderenPrint advertenties zijn een aanbodgestuurde markt en online advertenties een vraaggestuurde markt.
Indien deze theorie klopt, zouden de kranten toch niet in de slachtofferrol moeten gaan kruipen, maar het heft in eigen hand moeten nemen. Zij moeten en kunnen dan zelf de prijs bepalen.
Dat dit nu onvoldoende lukt, kan liggen aan het feit dat de theorie niet klopt of aan het feit dat de kranten (nog) niet weten hoe ze hun positie maximaal kunnen uitbuiten.
Wat mij betreft vooral aan het feit dat er teveel (papieren) kranten zijn. Dat lost zichtzelf op verwacht ik, tegen die tijd zal de positie van de overblijvers op de advertentiemarkt weer een stuk interessanter worden. En hun kostenstructuur ook hoop ik;-)
BeantwoordenVerwijderen