woensdag 30 juli 2008

Bij Dell is een dollar meer waard dan een Euro

Althans, dat idee krijg je wanneer je van plan bent om de gister aangekondigde Dell Studio Hybrid aan te schaffen. Blij werd ik toen ik zag dat deze $499 zou kosten, omgerekend €320. Maar wat schets mijn verbazing, op de Nederlandse Dell website kost de Studio Hybrid minimaal €579. Huh? Dat is bijna twee keer zo duur als in de VS. Over prijsdiscriminatie gesproken...

Ik wil de Studio Hybrid graag kopen, maar ik heb nu het idee dat ik zwaar teveel ga betalen. En dus doe ik het niet. Al zou ik er wel €579 euro voor over hebben, maar dan moeten ze hem in de VS niet zoveel goedkoper maken.

23 opmerkingen:

 1. Hetzelfde hebben natuurlijk alle mensen die in Nederland een Mac kopen:
  http://www.onemorething.nl/?p=showarticle&art...

  ...of elk ander stuk elektronica.  Het prijsverschil zit gedeeltelijk in het feit dat de prijzen in Nederland inclusief BTW zijn, en die voor de VS exclusief BTW. Dan gaan er vermoedelijk nog importheffingen overheen? Maar uiteindelijk vind ik het prijsverschil van de Hybrid nog steeds schrikbarend groot. Niet teveel aan denken, want hetzelfde geldt voor je pc, tv, stereo, etc.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, ik zie die verschillen zeker vaker, maar meestal is dan het bedrag in Euros en dollars gelijk. Iets kost $400 in de VS en €400 in Europa. Is al redelijk veel, maar nu vond ik het wel erg extreem.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Daarnaast hanteert Dell een ander prijsbeleid in bijv. Duitsland. Een klant (ik) ziet hier de logica niet van in. De verkoopmethodiek waarbij de prijs afhankelijk is van de gevolgde weg in het bestelproces is ook vreemd en het vergelijken van de mogelijke paden kost tijd, maar de besparing kan soms fors zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ymerce » Bij Dell is een dollar meer waard dan een Euro...

  Althans, dat idee krijg je wanneer je van plan bent om de gister aangekondigde Dell Studio Hybrid aan te schaffen. Blij werd ik toen ik zag dat deze $499 zou kosten, omgerekend €320....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Afhankelijk van de grootte van de aanschaf (en of je hem door de douane kunt sneaken), is het al bijna interessanter om een weekendje US te doen voor dit soort aankopen. Voor een desktop natuurlijk wat minder praktisch

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Is natuurlijk wel een hele kleine desktop, maar weet niet of de douane gaat geloven dat het een laptop is die ik al had;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. En daarom koop ik al jaren niets meer in Nederland...Alles komt van eBay of rechtstreeks uit Azië. Dat scheelt al met al tientallen procenten op de aankoopprijs. Sinds 1999 koop ik op internet en van de ongeveer 50 bestellingen is het 3x misgegaan (2x fraude en 1x teveel transportkosten). Al mijn media koop ik nu ook via de Amerikaanse iTunes store (gewoon met Amerikaans account) scheelt gelijk. Met een iTunes tegoed van $40 kan je 40 produkten van $1 kopen. Omgerekend is dat 26 euro en kan je er dus 26 produkten van €1 van kopen...

  Wat ik een interessant fenomeen vind, is dat ik absoluut NIETS bijdraag aan de Nederlandse of Europese economie, dus als meer mensen dit zouden doen zouden er allerlei problemen ontstaan volgens mij. Het is gewoon onterecht dat een Amerikaan hetzelfde produkt voor veel minder kan kopen. Bij heel veel produkten, zoals een coole broodrooster is het zelfs zo dat je het enkel in Amerika kunt kopen, terwijl het produkt uit Australie komt. Ik snap niet dat die andere mensen niet opvalt. Ik word er toch een beetje verdietig van, dat alle consumenten zo genaaid worden en dat we ons laten naaien door een verdrag tussen Amerika en Europa (GATT treaty), die in het nadeel is voor Europese consumenten.

  Myus is helaas nog wel ietsje teveel gedoe en kost toch $120 per jaar. Als je een aantal magazine abonnement neemt heb je het zo terugverdient.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wil je toevallig al je 'smokkel' methodes met ons delen, Arne ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Maar los van de grote prijsverschillen wel een erg fraai apparaat. Zowel in design als specs. Yme, wat zijn de alternatieven die je overweegt? Zit nl. ook aan een uitgebreid home entertainment systeem te denken en dit lijkt me wel een erg fraaie hub.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Thanks, ga ik eens goed bekijken. Was als niet Appelaar blijven hangen bij de Apple TV. Mis daar een browser en heb geen zin om alles, bijv. Flickr fotos, naar lokale schijf te trekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vind Apple ook wel mooi, installeer er gewoon Vista op;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. En deze is wel lekker goedkoop gelukkig: 700 euro voor een 2gHz processor met 160GB harde schijf.... Maar mag ik uit je eerdere opmerkingen opmaken dat als er hier een 1-op-1 doorvertaling van de dollarprijs heeft plaatsgevonden dat dat geen probleem is voor je? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zie wel dat werking van Windows Media Center en TV Tuner onder Vista beperkt is: link. En ik wil hem ook als HD recorder gebruiken dus dat klinkt als ik het goed begrijp als een lastige.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heb zelf zakelijk Macbook: interface en machine zijn absoluut mooi; echter Dell (zelfs bij NL prijzen) biedt meer power voor hetzelfde geld. Tel daarbij op de issues voor Media Center en TC tuner dan zou hiervoor zeker Windows "bak" nemen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Na twee jaar worstelen met twee Windows Media Centers ga ik overstappen op Apple.

  Als je genoegen neemt met analoge televisie ben je goedkoper uit met een Windows apparaat zoals hierboven.

  Maar als je zoals ik het uiterste uit je digitale kabel signaal wilt persen EN een gebruiksvriendelijke bediening.... dan ontkom je niet aan een Mac.

  Windows vertikt het om live high definition televisie in Media Center weer te geven.

  Dus zijn er andere leveranciers in gedoken met matige tot redelijke software oplossingen.

  Als het eenmaal draait is full high definition fantastisch, maar je wil niet weten hoeveel gedoe het is om de hardware, firmware, drivers, codecs en software in de goede stand te krijgen. En 'gewone' zenders hebben weer andere instellingen dan HD zenders.

  Vorige week was ik het zat en heb een digitale kabel decoder besteld en EyeTV voor mijn Mac gedownload.

  Wat een verschil!

  Niks geen geklooi met codecs en software.

  fantastisch beeld op mijn MacBook Pro en via DVI op de flatscreen.

  De electronische programmagids werd vanzelf goed ingedeeld.

  En allerlei bonusfuncties zoals 'export to iPhone', 'reclames makkelijk verwijderen' en 'gooi de opnames naar iTunes'.

  Enige zorgpuntje: kan een Mac Mini het grafisch wel aan?

  Dus straks even met een paar op schijf gezette HD opnames naar de Apple shop en kijken hoe zwaar een MacMini het daar mee heeft....

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik kan me heel erg herkennen in je verhaal en de reacties, maar ik wil nog wel een paar dingen opmerken:  - De Hybrid in nederland heeft andere specs dan de Amerikaanse Hybrid. De versie die in NL te koop is, heeft een zwaardere processor en meer geheugen dan de Amerikaanse versies. Om de specs gelijk te trekken in de (verplichte) sales tax mee te nemen kom je tot een appraat wat ongeveer 580 E kost. Dat is uiteraard nog steeds een behoorlijk verschil met de 749 die Dell in NL vraagt. Wil je het instapmodel uit de VS, dan kún je wel voor ca. 340 E klaar zijn (de genoemde 320 E klopt niet, want daar moet de salestax nog bij)  - Het kopen in de VS doe ik ook. In mijn geval via Myus.com. Ik ben tot op heden zeer tevreden over ze en als je geen tijdschriften wil laten doorsturen kost het je slecht 7 dollar per maand, of 60 dollar per jaar. Dat heb je er (meestal) met 1 transactie al weer uit. Voor het transporteren van een Hybrid moet je wel rekening houden met transportkosten, die in dit geval ongeveer 50 E zullen bedragen.  - Ik zit er zelf serieus over te denken om hem in de VS te bestellen. Ook ik zie hem als een ideaal media-ding voor in de huiskamer met leuke looks! En, let op... een ander kleurtje kost je in NL ook nog extra geld, in de VS is dat gratis.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Krijgen we korting als er een paar gezamenlijk bestellen;-)?

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Kan best... dat scheelt in de transportkosten. 1x een Hybrid uit de VS kost waarschijnlijk zo'n 50E, twee stuks kost dan 37,5E.... enz.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik kom ook uit op een $829/€530 (voor bamboo €130 extra!!)

  Maar twijfel ook over de grafische capaciteit, hij moet de hd tv wel goed kunnen aansturen..

  BeantwoordenVerwijderen
 20. @Bertjan  Je kunt in de VS ook, in plaats van een Bamboo, een boom laten planten. Dat kost je maar $6. :)  Nou vind ik dat laatste een briljant concept, wat we in NL veel te weinig doen. In de VS hebben ze dan wel niet zo veel met het Kyoto verhaal, maar in NL verschuilen we ons nog wel eens te veel achter het feit dat de overheid het zogenaamd zo goed doet... maar nu ga ik off-topic.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. [...] I read this blogpost (Dutch only) from Yme which lead to a dinner with Onno ter Wisscha at Yme’s place where Onno [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 22. [...] grote verrassing blijkt Apple uiteindelijk het antwoord, en dat allemaal naar aanleiding van een discussie over Dell;-). Mijn weerstand tegen Apple was groot, dus dat zegt al [...]

  BeantwoordenVerwijderen