vrijdag 14 september 2007

Wat drijft de gebruikers van sociale netwerken?

Voor mensen die niet echt actief participeren in social networking diensten als Hyves is het soms moeilijk om te begrijpen wat mensen motiveert om daar actief te zijn. Actief in de vorm van communicatie, foto's en video's uploaden, etc. Carl haalt wat onderzoeken bij elkaar en conludeert daaruit wat velen doen: mensen participeren vanuit een behoefte om 'beroemd te worden'. Er is niets sociaals aan het actief zijn op bijvoorbeeld een YouTube of een Hyves stelt hij. In de comments heb ik een discussie met hem over deze conclusie en de uitkomst is vooralsnog onbeslist. We weten het namelijk niet en de beschikbare cijfers helpen ons niet verder. Wat we wel weten is dat de meeste content die door gebruikers gecreëerd wordt afkomstig is van een relatief kleine groep mensen. Maar wat drijft hun? Sociale intenties of een 'claim to fame'? Ik zou graag eens een aantal hypothesen willen toetsen aan de hand van Hyves data en gebruikers, dus mocht iemand een slimme student weten die op zoek is naar een stage of afstudeeropdracht dan hoor ik het graag...

Update: Ik werd door Michiel de Nijs gewezen op een studie (pdf) gedaan door Hanneke Vos naar het gedrag van Hyvers. Al zie ik dat de data niet meer helemaal overeenkomt met wat we vandaag de dag zien blijven de conclusies toch wel interessant:

"De belangrijkste motieven om Hyves te gebruiken zijn: ontsnappen aan de dagelijkse dingen en ontspanning (escape en ontspanning), communiceren en contact te houden met vrienden en kennissen en uiting te geven aan vriendschap (communicatie en vriendschap) en plezier en vermaak (entertainment). Drie minder sterke, maar ook positief aanwezige motieven zijn het vergelijken van jezelf met anderen en het presenteren van jezelf (zelfinzicht en zelfpresentatie), het feit dat Hyves een goedkope en makkelijke manier is om te communiceren (convenience) en het netwerk verbreden door het maken van nieuwe vrienden netwerken). Het minst sterke motief om te Hyven is het opdoen van ideeën over mode en bijblijven over wat ‘hot’ or ‘not’ is (fashion). De meeste verschillen tussen Hyvers zijn te vinden in de minder sterke motieven zelfinzicht en zelfpresentatie, convenience, fashion en netwerken. De verschillen zijn gering tussen Hyvers in de motieven die het sterkst aanwezig zijn ."

9 opmerkingen:

  1. Yme, we troffen elkaar gisteren (onbewust) op e.day2007. 'I was one of the twittercrew ;-)'.



    Naast freelancer ben ik docent op de Hanzehogeschool in Groningen, wellicht kan ik je aan een student helpen. Zou best een afstudeeropdracht kunnen zijn denk ik, als ik je bericht zo beoordeel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zeker welkom! Begrijp inmiddels dat er wel meer onderzoeken gedaan zijn (daarover later meer), maar er blijven genoeg vragen over;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je maakt in de titel van dit artikel precies de fout waar ik mijn artikel op baseerde: je hebt het over gebruikers van sociale netwerken, terwijl er volgens mij alleen deelnemers in sociale netwerken zijn.



    Hyves is een website en Hyves is een communicatienetwerk. Maar Hyves is geen sociaal netwerk; het is hooguit een facilitator voor sociale netwerken.



    Het rapport waar je naar verwijst heeft Networked Individualism als titel, en dat geeft echt perfect aan wat Hyves is: een netwerk vol individuen.



    Hyves is een communicatienetwerk; een hele mik individuen communiceren met elkaar.



    Een sociaal netwerk is een groep mensen die gezamenlijk dingen doen die nuttig zijn voor de maatschappij. (En een asociaal netwerk is een groep mensen die gezamenlijk dingen doen die slecht zijn voor de maatschappij).



    Het kan dus heel goed zijn dat Hyves een of meer sociale en/of asociale netwerken herbergt en/of faciliteert, maar dat betekent dus nog niet automatisch dat het in zichzelf ook een social network is...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Carl. ik noem Hyves een social networking dienst, het is zeker geen sociaal netwerk op zichzelf. Die woorden leg je me in de mond... Zie ook mijn comments bij deze Marketingfacts post.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Excuses, ik was in verwarring gebracht door de titel - "Wat drijft de gebruikers van sociale netwerken?" - en de eerste zin - "Voor mensen die niet echt actief participeren in social networking diensten als Hyves" - van je artikel, waarin je 'gebruikers' aan netwerken koppelt, en 'participanten' aan diensten.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Interessant artikel, zou inderdaad een leuke stage opdracht zijn. Mocht je nog iemand zoeken, dan wil ik je verwijzen naar mijn stage verzoek. Misschien dat we elke kunnen helpen ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Tijdens de MBA Crossmedia hebben wij met mijn projectgroepje gekeken naar het classificeren van sociale netwerken. Wij hebben daarbij het onderscheid gemaakt tussen twee assen:



    de reden om te participeren: nieuwe relaties opdoen (exhibit) versus bestaande relaties onderhouden

    de leeftijdsgroep:

    BeantwoordenVerwijderen
  8. ...ik gebruikte duidelijk een ongewenst teken...



    de leeftijdsgroep: onder de 30, 30-55 en 55+.



    Mogelijk kan deze classificatie helpen om bovenstaande discussie verder vorm te geven.

    BeantwoordenVerwijderen