donderdag 20 september 2007

P2P lokatiebepaling

Via Gizmodo lees ik over Navizon, een applicatie die zonder GPS je lokatie bepaalt aan de hand van de zendmastinformatie die verzameld wordt door gebruikers met GPS. De dienst bestaat al ruim anderhalf jaar maar was mij nog niet eerder opgevallen. Het idee lijkt me erg slim en zonder al teveel moeite, batterijen of medewerking van de telco's komen diensten die gebruik kunnen maken van jouw lokatie een stuk dichterbij. Iemand al ervaring met deze dienst? Ik ga vanaf vandaag eens testen...

10 opmerkingen:

 1. Inderdaad een interessant concept, want de GPS verbinding valt niet zelden weg.  Een nieuw model van TomTom werkt trouwens ook zonder GPS, de TomTom GO 920 T, berekent de positie van het systeem met behulp van bewegings- en zwaartekrachtsensoren


  http://www.zibb.nl/web/Bedrijfsvoering/Auto/Nieuw...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Das net ff anders... Bij Navizon heb je helemaal geen GPS nodig, bij TomTom krijg je ondersteuning als hetsignaal even wegvalt....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Da's inderdaad aan belangrijk verschil wat ik over het hoofd heb gezien

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb de dienst een tijdje geleden geprobeerd, maar op mijn IPAQ met GPS werkte het niet.  Het concept is zeker interessant, maar de huidige software vind ik nog niet echt gebruiksvriendelijk. Er zal nog wel het nodige moeten worden doorontwikkeld.  Volgens mij is ook KPN een platform voor externe partijen aan het ontwikkelen voor lokatiebepaling via het GSM netwerk. Was Hyves hiermee niet bezig?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Volgens mij staat op hun site ook ergens dat het niet werkt op iPAQs...  Vanuit Hyves volgen we die ontwikkelingen zeker aangezien LBS erg goed kunnen werken i.c.m. wat Hyves vandaag de dag al is. Neemt niet weg dat wij belang hebben bij zoveel mogelijk mensen die hun lokatie kunnen laten bepalen, dus elke oplossing die daarbij helpt is welkom...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hmm, dat het op IPAQs niet werkt is al een flinke beperking. Ik ben benieuwd of je het wel aan de praat krijgt...  De meerwaarde van LBS bij social networks lijkt me inderdaad heel groot, nieuwe functionaliteiten zoals Geo-fencing zal de gebruikerservaring sterk verrijken. Ik denk wel dat deze lokatiediensten de discussie over privacy flink zullen versterken.  Vorig jaar had ik al wat geroepen. over LBS gebaseerd op GPS, maar de bottleneck is en blijft naar mijn idee voorlopig het beperkte aanbod van telefoons met GPS.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Is dit echt een P2P oplossing?  Je omzeilt misschien de operator maar krijgt er een andere provider voor terug. Er zit zo te zien gewoon een centrale database achter. Deze database kan welliswaar gevuld worden door iedereen maar het lijkt me nog interessanter om dit ook weg te laten.  KPN heeft zelf de "In de buurt" services. Ik heb het wel eens uitgeprobeerd (in Enschede), maar werd er nog niet erg enthousiast van.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Erwin, je hebt gelijk, is niet echt P2P. Nam ik te snel over... Is meer 'user-generated LBS'....

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Tja.. en dan veranderen de operators alle CellID's.. Oops...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Raimo  Dat kan uiteraard en is bij eerdere concepten dacht ik ook al gebeurd, maar dit systeem zou dat snel moeten kunnen corrigeren. Daarbij vraag ik me af hoe verstandig het is als operator om zoiets te gaan doen...

  BeantwoordenVerwijderen