maandag 10 september 2007

De onoplosbare privacy discussie

De afgelopen maanden heb ik vele discussies gehad rondom privacy op het web, en dan met name de privacy van mensen die ongevraagd het subject zijn van een van de vele foto's, video's of tweets die door anderen gepubliceerd worden. Ik weet ook dat ik niet de enige ben die vaak met deze problematiek geconfronteerd wordt en het kan al helemaal geen verrassing zijn dat Robert Scoble hier wel eens een vraag over krijgt;-) Het is niet alleen voor mij persoonlijk een duidelijk aandachtspunt overigens, bij Hyves spelen veel van dezelfde issues als nu bij Facebook. Het blijft wat mij betreft echter een voor het grootste deel onoplosbaar probleem aangezien de (sociale) controle die uitgeoefend kan worden op het wel/niet openlijk publiceren van media steeds kleiner aan het worden is.

"Personally, Facebook would do a lot better to listen to danah than to listen to the tech geeks like me who want more publicly-available features on Facebook. There are a lot more people in the world who are like my wife and who want to keep things hidden than there are like me who want to have publicly-available resources."

10 opmerkingen:

  1. Ik stel voor dat alles closed is by default en dat bepaalde gebruikers zelf aan kunnen geven onderdelen van hun profiel openbaar moeten zijn en welke niet. Dus granulair, opt-in, permission-based. Elk object kan dan open of closed zijn, foto's, video's, tekst, vrienden, etc.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het probleem is dat er teveel content wordt geplaatst waarin jij subject bent, maar onbewust. Camera's op straat, toeristen, events, feestjes, kinderen, etc. En in toenemende mate zul je automtische herkend (en vindbaar) worden, ook op die foto's en video's. Daar heb je straks geen (sociale) controle meer over.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Privacy is overrated



    Andy Warhol zei voorspelde ooit dat iedereen zijn 15 minutes of fame zou krijgen. Dat was een vergissing. In de toekomst krijgt iedereen zijn 15 minutes of privacy. En dat is ruim voldoende.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Boris, dat is onzin. Ten eerste omdat privacy een veel te breed begrip is om daar zo over te generaliseren. Ten tweede omdat een bepaald minimum aan privacy wettelijk is vastgelegd. En ten derde vermoed ik dat we te maken hebben met golfbewegingen in de verschillende aspecten die samen privacy vormen.



    De laatste jaren geven we veel informatie vrij over ons gedrag aan bedrijven, linkt de overheid steeds meer databases met persoonsgegevens, en gooien we veel van ons leven vrijwillig in verschillende vormen op internet. Maar tevens hebben we nog nooit zo veilig kunnen communiceren met anderen (via versleutelde e-mail), en worden er wel degelijk veel foto's op Flickr gegooid of weblogs bijgehouden (Vox, livejournal) die beperkt toegankelijk zijn. En dan heb ik het nog niet eens over privacy enhancing technologies.



    Ik durf te wedden dat Hyves binnen nu en een jaar alle gebruikers mogelijkheden zal bieden om content beperkt toegankelijk te maken (die foto's zijn alleen bedoeld voor vrienden, dit item op mijn weblog oo, etc). Internet geeft juist heel veel mogelijkheden op het gebied van privacy.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Roel, dat is gelukkig al mogelijk op Hyves. Maar dat betekent nog niet dat het gebruikt zal worden, daar is weer bewustwording voor nodig.



    Maar mijn punt blijft vooral dat er heel veel 'privacy gevoelige' content verschijnt op het web zonder dat je daar zelf controle over hebt, juist omdat anderen (soms vreemden) die content maken en publiceren. Dat lijkt me haast niet te voorkomen, dus daar zullen we ons gedrag misschien wel op moeten aanpassen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het lijkt mij dat er misschien behoefte is aan meer 'categorieen' van bezoekers dan alleen 'friend' of 'onbekende'. Je wilt misschien andere dingen laten zien aan collega's, of je naaste familie, of aan business relaties. Het is nu al zo dat bijvoorbeeld bij solliciteren een iets te enthousiast verslag van de laatste vakantie naar Salau een negatieve indruk kan achterlaten bij je potentiele werkgever.



    Als je de mogelijkheid zou hebben om op een simpele manier categorieen te maken met (gedeeltelijk) aangepaste profielen erop (en dus niet arbeids intensief per object granulair aangeven wie het mogen zien), dan kan een social networking profile pagina doorgroeien naar een communicatie platform voor alle informatie over je persoon die je wilt sharen met anderen: met je familie share je intieme gegevens, met vrienden de vakantie fotos en met onbekenden (wellicht) een professionele profile.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. http://www.nytimes.com/2007/09/15/business/15divo...


    Dit artikel uit de NYT over scheiding, privacy en dus ook impliciet sociale netwerkinfo (e-mail, DM, krabbels etc.) maken jouw punt nog interessanter en pregnanter naar mijn idee.



    Ben benieuwd hoe dit gaat evolueren.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Yuri, ben zelf hard aan het werk om met Hyves om in te spelen op deze zaken, wat ik verwacht ga je dus hopelijk snel zien;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Waar ligt voor jou de grens tussen prive en openbaar? Welke geheimen wil je wel, welke zeker niet met je virtuele vrienden delen? En mag de overheid alles over jou weten, omdat jij toch niets te verbergen hebt of zijn er misschien toch dingen die je liever niet aan de openbaarheid prijs wilt geven?



    Ga naar www.privacyproject.nl en deel jouw ervaringen op dit gebied met anderen.



    Op de site zijn films te zien van studenten van kunstacademies en de filmacademie, die hun persoonlijke visie op privacy geven. Ook vind je er documentaires en trailers van speelfilms, waarin privacy een rol speelt. En wil je tips of juridisch advies, dan kun je terecht op het spreekuur van onze privacy adviseur Dr. Bob.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Weet iemand hier ook hoe het op facebook zit met de zichtbaarheid van bezoekers. Bij hyves kan je in principe niet zien wie jouw site heeft bezocht, behalve als diegene heeft aangegeven dat anderen dat wel mogen zien. Bij HI5 kan je geloof ik altijd zien wie jou hebben bekeken. hoe zit dit met facebook?

    BeantwoordenVerwijderen