dinsdag 29 augustus 2006

Meeting Windows Live

Afgelopen week ben ik op uitnodiging van MSN Nederland (dank Arnout & Joost!) op bezoek geweest bij Microsoft in Redmond, te samen met nog 3 personen uit de Nederlandse interactieve bureauwereld; Jeroen de Bakker, Ted Doomen en Igor Milder.

Gedurende twee dagen hebben we kennisgemaakt met de verschillende onderdelen van het zogenaamde Windows Live Platform om zodoende beter inzicht te verkrijgen in wat Nederlandse adverteerders ermee zouden kunnen. Veel zaken zijn wel bekend, maar het helpt wanneer je er twee dagen intensief mee bezig bent..;-) Zaken als Search, Live Messenger, Bots, Local Live & Virtual Earth, Live Mail, Gadgets, Spaces en Live.com hebben de revue gepaseerd. Al deze diensten zijn te vinden via www.live.com.

De introductie door gastheer Tony Bristol begon met een understatement over Windows Live wanneer het gaat om de aantallen mensen die er gebruik van maken. “It's not a small thing”. Honderden miljoenen mensen gebruiken bovenstaande diensten wereldwijd, maar ook in Nederland trekken de diensten miljoenen gebruikers en zijn sommigen marktleider. Dat biedt genoeg kansen.

Mijn eerste indruk na het in detail zien van alle diensten is dat Microsoft op de goede weg is wanneer het gaat om het leveren van een dienst die doet wat gebruikers willen. Ik had me bijvoorbeeld nooit zo verdiept in Spaces, maar voor de meeste mensen zal dit een ideale blogging-tool zijn, al dekt de term blog niet helemaal de lading. Zeker het super eenvoudige gebruiken en delen van Gadgets maakt dat iedereen ongeveer alles kan doen met z’n persoonlijke (al dan niet volledig publieke) website. Als er een pro-versie komt (zonder advertenties, eigen URL) dan zou ik serieus overwegen om over te stappen.

Gadgets zijn een hele eenvoudige manier om functionaliteit toe te voegen aan een website. Wanneer je Wordpress of MovableType gebruikt dan vergt het enige kennis van HTML, Javascript en Stylesheets, maar bij Spaces is dat een stuk eenvoudiger. 2 keer klikken en klaar. Niet iedereen kan zomaar gadgets maken echter, Microsoft doet wel een check op ‘mailicious code’. Maar verder is het volledig open, de populairste Gadget is bijvoorbeeld de een Google zoekfunctionaliteit. De Gadgets kunnen ook op andere websites geplaatst worden, en worden geintegreerd in Windows Vista zodat ze ook direct op de desktop draaien.

Gadgets kunnen van je Space een unieke website maken, maar ze worden ook gebruikt voor Live.com, de dienst waar gebruikers al hun internetzaken bij elkaar kunnen laten komen. Email, agenda, RSS-feeds, etc. Netvibes is in Europa een bekende speler op dit gebied, maar ik kan me goed voorstellen dat de massa eerder van Live.com gebruik zal gaan maken vanwege Microsoft’s distributiemacht.

De presentatie van het Windows Live Search team was best verrassend. De user interface van deze dienst is beter dan die van de andere grote zoekmachines, zeker ook wanneer het gaat om het zoeken naar plaatjes en videos. Op korte termijn lijkt Microsoft een betere versie van Google gemaakt te hebben, op lange termijn hebben ze vooral op het gebied van ‘social search’ nog een hele hoop in te halen. Het is een van de veelbelovende manieren om de zoekresultaten relevanter te maken dan de huidige 5% ‘hitrate’. Een andere manier om dit te doen is middels het gebruik van andere interfaces dan alleen de op tekst gebaseerde zoekpagina. Met name de integratie met Windows Live Local / Virtual Earth is erg interessant in dit opzicht, maar ook het gebruik van macro’s in Gadgets bijvoorbeeld.

Ook hebben we in meerdere sessies uitgebreid stikgestaan bij Windows Live Messenger. Helaas kan ik er vanwege een geheimhoudingsverklaring niet al te veel over vertellen, maar de features die op de roadmap staan beloven veel. Duidelijk is dat de Messenger applicatie zeer centraal staat in het gehele platform denken, al blijf ik het persoonlijk erg jammer vinden dat er te weinig integratie (mogelijk) is tussen de social networkingdiensten van Spaces en bijvoorbeeld de contactenlijst van Messenger. Dat gaat nog een behoorlijk struikerblok worden in de adoptie van de veelbelovende ‘sociale features’ van Windows Live.

Al met al belooft de (deels reeds gerealiseerde) integratie tussen alle diensten heel veel synergie, gebruiksgemak en handigheidjes voor de eindgebruiker. En het feit dat alles eenvoudig ook via de desktop (Vista) beschikbaar zal zijn helpt zeker om meer mensen naar het platform te trekken, en diezelfde mensen meer gebruik te laten maken van alle verschillende toepassingen.

Het doel van de trip was zoals gezegd vooral om meer inzicht te krijgen in de mogelijkheden van het Windows Live Platform vanuit een adverteerders perspectief. Mijn gevoel is hier echter dat een adverteerder Windows Live niet zozeer als een platform moet bekijken. Afhankelijk van de campagne/concept/strategie kunnen bepaalde elementen uit Windows Live goed ingezet worden, maar ik geloof niet echt in het Windows Live Platform als een one-stop-shop voor adverteerders. Wanneer IM centraal staat in een campagne dan is het in Nederland logisch om Windows Live Messenger als ‘kanaal’ in te zetten, maar wanneer het gaat om lokaal adverteren of weblogs dan is Windows Live als eerste keus minder evident t.o.v. bijvoorbeeld Google, Web-log of Hyves. Natuurlijk, wanneer Messenger een belangrijk onderdeel is dan zullen afgeleide diensten voor andere Windows Live onderdelen als Gadgets en Spaces makkelijk volgen aangezien er unieke integratiemogelijkheden zijn. Al moet ik zeggen dat focus op open standaarden bij Microsoft erg serieus is, iets wat het juist ook concurrenten makkelijker moet maken om te integreren met Windows Live toepassingen.

Anyway, met z’n miljoenen gebruikers in Nederland is het voor elke adverteerder van groot belang om te begrijpen wat het Windows Live Platform inhoud. Simpelweg vanwege het bereik dat het heeft, maar zeker ook vanwege de mogelijkheden die het biedt om meer te doen dan alleen ‘adverteren’. En er is wat mij betreft maar één manier om te begrijpen wat dat dan is, gewoon zelf gebruiken... Het is de moeite waard.

4 opmerkingen:

  1. ik heb al jaren een hotmail account en toen Windows Live bekend werd heb ik een overstap aangevraagd.
    Het hele proces was en is echter bijzonder vaag en tot op heden werkt het hele Windows Live voor geen meter. Daarbij is het loaden ongelooflijk langzaam, en kan men bijv de interface taal niet aanpassen. Zo zit ik nog altijd met frans opgescheept omdat ik in Frankrijk ben. Vanuit mij gezien allemaal een zeepbel dus, voor het moment.
    Wat die miljoenen gebruikers betreft, dat zie ik niet helemaal... Misschien bedoel je gewoon hotmail en MSN Spaces gebruikers?

    Kortom, de Windows Live is nog erger dan de Blogger beta introductie - en dat wil wat zeggen. Tijdverspilling allemaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Is een Beta ja.... Zag ook al een hoop dingetjes die niet lekker werken, en die kun je ook gewoon doorgeven aan de ontwikkelaars. Gaat mij in deze 'beschouwing' iets meer om het idee dan alleen de executie. Maar die laatste moet uiteraard wel goedkomen, anders is het idee waardeloos...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Yme, denk dat je mijn punt mist. Waar het me om gaat is het blinde vertrouwen dat de jij en veel zgn. 'techno bloggers' dus nog steeds hebben in de borrelpraatjes en mooie presentaties van Microsoft. Al jaren hebben ze prachtige beloften, waar ze nauwelijks iets van waarmaken.

    Een beetje realisme richting MS is wat dat betreft gewoon op zijn plaats. De integratie van Live is niet goed, het huidige product is brak, zoekresultaten zijn slecht, interfaces zijn niet consistent, platform is onstabiel en gebruikers zijn negatief. Microsoft vlucht voor de zovelste keer in ambitie en die roadmap wordt klakkeloos overgepend. Krankzinnig, zeker als je ziet wat er van de ambities van '95, '97 en 2002 is waargemaakt: geen fuck.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Is zeker geen blind vertrouwen. Maar ik schrijf op wat ik denk over wat ik heb gezien aldaar. Veel van die dingen zijn nog niet publiek, dus kun je niet eens gezien hebben. En ze zijn zoals gezegd niet voor niets beta.

    Verder kan ik niet zoveel met uitspraken als 'geen fuck' zonder dat je ze enigzins probeert te onderbouwen....

    Ik was positief verrast door de kwaliteit van de diensten die ik gezien (niet gebruikt) heb, en dat gecombineert met hun distributiekracht gaat voor vele miljoenen gebruikers zorgen.

    BeantwoordenVerwijderen