woensdag 20 maart 2013

Gaat De Correspondent slagen?

Dat hangt er een beetje van af. Want het is bewust nog niet duidelijk wat De Correspondent gaat doen. Het is ook nog niet duidelijk welk of wiens probleem het probeert op te lossen. Maar er zijn een aantal aspecten die het voor mij lastig maken om te geloven in een goede afloop.

Het is leuk om te stellen dat je geen adverteerders wilt, dat rendement geen doel op zich is, of dat Joris Luyendijk tegelijk een voorbeeld en Correspondent is. Maar als het werk van Joris Luyendijk een inspiratie is, dan kan het kennelijk ook al zonder een platform als De Correspondent? De Correspondent belooft het beperkt mogelijk te maken artikelen gratis te delen, maar de inkomsten komen volledig uit abonnementsgelden? Of je het nu wilt of niet, daar ligt een spanningsveld. Een deel van het rendement zal geinvesteerd worden in de journalistieke ontwikkeling van het platform, dat wekt de suggestie dat een puur commercieel journalistiek bedrijf dat niet zou doen?

Het lijkt me prachtig als De Correspondent een succesvol en bloeiend bedrijf gaat worden, omdat het een goed vernieuwend produkt maakt waarvoor mensen bereid zijn te betalen. Met geld of aandacht. Maar ik geloof niet in het lange termijn succes van een bedrijf dat zegt het produkt uiteindelijk belangrijker te vinden dan het rendement. Ooit gaat iemand daarvoor de rekening (niet meer) betalen.

Als laatste is het wat mij betreft geen sterk signaal dat de initiatiefnemersen aandeelhouders min of meer risicoloos willen starten. Het is hun goed recht om het zo te proberen, maar als het straks een beetje tegenzit, blijft iedereen dan echt aan boord? Een eigen financiele commitment had mij over de streep getrokken om blind lid te worden.

Nu wacht ik liever af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten