donderdag 14 april 2011

Social media in Nederland, in cijfers (deel 7)

Het is al weer even geleden, maar nu dan eindelijk de zevende update over het gebruik van verschillende sociale media in Nederland. Het is tevens (voorlopig) de laatste keer, dit omdat ComScore nog geen mobiel meet, en (alleen bij Hyves) de games niet meet welke inmiddels goed zijn voor 20% van het gebruik van Hyves en daarmee de grootste individuele activiteit zijn op het platform!

Hieronder het overzicht van alle cijfers (hier in tabel). Nogmaals voor de duidelijkheid, het gaat om de leeftijd 15+ in Nederland.

Een aantal conclusies:

 • We zien bij Hyves dezelfde bewegingen als vorig jaar, die bevestigen de aanname dat Hyves niet verder zal groeien in aantallen gebruikers, maar wel in het gebruik indien je games en mobiel er bij zou nemen.

 • Ter illustratie, 30% van de bezoeken aan Hyves zijn inmiddels op mobiel en ComScore meet deze dus niet mee, terwijl dit vorig jaar op ongeveer 10% lag. Uiteraard zal dit voor Facebook vergelijkbaar zijn, maar het maakt het lastig om het gebruik van sociale media inzichtelijk te maken zonder daarin mobiel te kunnen meenemen.

 • Games bestonden een jaar geleden helemaal niet op Hyves. Voor Hyves moet je er qua minuten steeds 20% bij optellen om te corrigeren voor de games welke er bij Facebook al inzitten.

 • Facebook groeit goed door in bereik, maar blijft nog steeds ver achter Hyves in daadwerkelijk gebruik. In absolute aantallen is Hyves zelfs harder gegroeid (totaal gebruik in minuten) dan Facebook.

13 opmerkingen:

 1. Yme,

  Dit bericht is op dit moment via je 4 knoppen onderaan het bericht in totaal 76 keer gedeeld.
  Twitter: 47%
  LinkedIn: 41%
  Hyves: 9%
  Facebook: 3%

  Wat is jou visie op deze cijfers? Waarom kiezen mensen veel vaker voor Twitter en LinkedIn (in dit geval) dan voor Hyves en Facebook?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Niels

  Omdat Twitter en LinkedIn veel meer door 'zakelijk' en 'marketing' publiek worden gebruikt en dit artikel ook voor die doelgroep interessant is, dus logischerwijs ook op die kanalen meer gedeeld wordt :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Henk

  Exact. Heel logisch dat je deze informatie deelt met je zakelijke netwerk.
  Bij niet zakelijke berichten zou je dan ook verwachten dat die juist via Facebook en Hyves gedeeld worden. Toch is dat ook niet het geval!

  Kijk maar eens naar de cijfers onder deze artikelen:
  http://spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2011/04/agent_dood_bij_schietpartij_ba.html
  http://spitsnieuws.nl/archives/buitenland/2011/04/natuurlijk_is_de_paus_homo.html

  Los van het feit dat er geen LinkedIn buttons is, en dat er weinig gedeeld wordt, kun je wel zien dat er gewoon weinig via Hyves gedeeld wordt.
  Het argument van zakelijk is hier niet van toepassing.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. dank weer voor je update! Verwarrend dat de oranje lijn soms Hyves dan weer YouTube is of is dit een fout?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Roos, die kleuren worden zo ingevuld door ComScore. Blauw is altijd nummer 1, oranje nummer 2, etc...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Niels, zoals Henk al aangeeft is dit interessanter in een zakelijke context;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hai Yme, wat laat, maar desondanks: bedankt. Het landschap van de sociale netwerken is al verwarrend genoeg. Goed dus dat je hier wat duidelijkheid in brengt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Beste Yme, wat fijn dat je steeds de cijfers weergeeft, dit is erg handig voor mijn verantwoordingsverslag over Social Media. Mijn vraag is alleen, in versie 4 van de cijfers geef jij alles weer in cijfers ipv in grafieken. Heb je toevallig van versie 7 ook de tabellen ipv de grafieken?

  groetjes Kristel

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hi Yme, dank je voor de cijfers! Ik vroeg me wel af waarom de games bij hyves niet worden meegeteld en bij facebook wel?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Aangezien wij met een partner werken, Spil/Zapapa, meet ComScore die afzonderlijk en staat deze niet in de Hyves-totalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dank!
  En dan komt mijn tweede vraag: Wereldwijd is te zien dat vrouwen vaker op sociale media zitten en ook meer tijd besteden.
  Volgens comscore zitten vrouwen wereldwijd ongeveer 300 minuten (per maand) op facebook.
  Volgesn deze gegevens zitten Hyvesgebruikers rond de 254 (schatting) minuten, maar dit zijn mannen en vrouwen samen.
  Hoe lang zitten mannen op hyves en hoe lang zitten vrouwen op hyves? Zijn daar gegevens van?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. dag Yme,

  ik gebruik de cijfers die je van ComScore hebt gepubliceerd voor mijn scriptie. Nu zie ik dat in de tabel de top6 is weergegeven. Kan ik nummer 7 tm 10 ook ergens vinden?

  groet, Maurice

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Maurice, er is alleen maar een top 6;-)

  BeantwoordenVerwijderen