maandag 22 februari 2010

Social media in Nederland, in cijfers (deel 2)

Vier maanden geleden schreef ik een bericht over de cijfermatige status van social media in Nederland, onder andere vanwege de vele vragen en onjuiste berichten die ik zag langskomen. Aangezien die zelfde vragen en opmerkingen weer in volume toenemen was het tijd voor een update;-)

Hieronder het overzicht dat je nog beter hier kunt bekijken. Voor de duidelijkheid, het gaat hier om onafhankelijke ComScore cijfers die zowel door Facebook als Hyves gebruikt worden omdat het de enige manier is om het gebruik van de diensten te kunnen vergelijken.

Hyves is in alle opzichten veruit de grootste (x2,3 in bereik) en meest gebruikte (x13,9 in minuten) dienst, ondanks het feit dat Facebook in bereik behoorlijk gestegen is. Dit zijn (net als bij Hyves) niet noodzakelijk actieve (ingelogde) gebruikers, die groei is minder snel zoals ook wel blijkt uit de eigen Facebook november cijfers toen het aantal zelfs even afnam. Het bereik van Hyves groeit niet meer zo snel, wat ook niet echt raar is gegeven de penetratie binnen Nederland die nog steeds een van de hoogste in de wereld van social media is. Het gebruik van Hyves is echter wel fors gestegen, iets dat ik een week gelden ook al opschreef. Februari belooft ook weer een recordmaand te worden. Twitter is vanwege de moeilijke meetbaarheid in deze vergelijking niet meegenomen, maar zie dit bericht voor meer info.

32 opmerkingen:

 1. Dank, altijd goed zo'n overzicht. Waar ik me nog meest over verbaas is dat Partyflock zowel in unieke bezoekers als pageviews op de 5de plek staat .. en dat voor een puur dance-dedicated platform. We zijn nog een grotere party-natie dan ik al dacht (hoopte!).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha, ja, dat zal wel. Mij verbaasde de groei van Schoolbank vooral eigenlijk...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Best leuk zo'n overzicht, maar aangezien LinkedIn en Twitter er niet in staan geeft dit naar mijn overtuiging slechts het topje van de ijsberg weer. Zowel kwantitatief als kwalitatief hebben we hier te maken met de mindere broeders in Nederland. Met name hyves en myspace slibben dicht en zijn vergeten mee te ontwikkelen. De wensen en eisen die we tegenwoordig stellen aan moderne social media zijn aan deze 1.0 netwerken voorbij gegaan en daardoor zullen zij binnenkort 'virtueel verkrotten'.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Facebook groeit dus fors in bereik, maar wordt vele malen minder intensief gebruikt dan Hyves. Is misschien nog wel interessanter dan het bereik.

  Leuk overzicht!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vreemd dat Twitter enkel bij de 'Stickiness' wordt meegenomen, die dienst is compleet anders van opzet. Pageviews zijn daar zelfs vrijwel irrelevant bij gebrek aan wisselende content op profielpagina's. Is dit inclusief views via de API's?

  En ja, Hyves is hier nog steeds de grootste. Weinig verrassend, eerlijk gezegd. Ben wel benieuwd hoeveel zorgen men zich maakt bij Hyves, daar de groeicijfers van Facebook volgens deze chart zo'n 3 tot 10 maal hoger lijken te liggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Ron
  Wat bedoel je precies met 'slibben dicht'? MySpace daalt inderdaad over de hele wereld keihard, Hyves staat zeker niet stil qua produktontwikkeling. En dat zie je terug in de groei van Hyves.

  @Ron @Erwin
  LinkedIn zal ik volgende keer meenemen, is een goede. Twitter zal ik er helemaal uithalen, inderdaad niet vergelijkbaar.

  @Erwin
  Dat is puur de relatieve groei, je kunt die percentages van Hyves niet meer verwachten gezien de grootte van de dienst. In absolute aantallen groeit Hyves nog veel harder dan Facebook, behalve op bereik waar de groei vergelijkbaar is. En dat is wederom te verwachten aangezien Hyves al op zo'n hoog niveau zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. In mijn omgeving gebruikt eigenlijk niemand Hyves meer. Met zoveel accounts zou je beweren dat iedereen toch dagelijks op Hyves zit. Is het gebruikersprofiel van Hyvers soms aan het verschuiven (naar jongere mensen bijvoorbeeld)?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Dennis
  Elke dag zijn er ruim 3 miljoen Nederlanders actief op Hyves. Naast ComScore kun je dat ook terugzien bij STIR bijvoorbeeld. Zijn geen cijfers van Hyves zelf dus.. Hoe dat in jouw omgeving zit kan ik natuurlijk niet beoordelen. Wat we wel zien is dat mensen die Facebook gebruiken vaak wel een Hyves account hadden maar het niet actief gebruikten. Qua leeftijdsgroep valt dat vooral samen met 35+. Maar zelfs in die groep is Hyves nog steeds veel groter in alle opzichten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Blij dat er een keer zo'n mooi overzicht van is. Heb zelf voor mijn scriptie (inmiddels af) een heleboel graafwerk moeten doen omdat er nog geen harde cijfers waren driekwart jaar geleden. Al die US-cijfers daar kun je nou eenmaal weinig mee omdat hier engagement en doel van sociale media gewoon anders is, dus iets roepen over percentages is dan altijd zo zinloos. Mooi werk Yme :).

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Handige update! In dit verband een interessant onderzoek van Nielsen over het Facebook gebruik in de UK en de verdeling naar light & heavy users.

  Ik kan me voorstellen dat dit ook bij Hyves het geval is - Yme?

  Normally, as the time segments increase, the percentage of the audience in each segment decreases (i.e. the majority of any site’s audience are people who don’t spend very long and very few people spend a large amount of time). However, for Facebook, we see the distribution graph follow the standard pattern until we get to the 9+ hours a month visitors, when the curve starts to go up relatively dramatically.

  Bron

  BeantwoordenVerwijderen
 11. [...] Hyves is nog verreweg de grootste netwerksite in Nederland. Maar Facebook, de Amerikaanse tegenhanger, maakt ook in Nederland een grote groei door. Dat blijkt uit de onafhankelijke ComScore-cijfers, waarover internetmarketeer Yme Bosma schrijft op zijn weblog Ymerce. [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 12. [...] networks in NL: Facebook, Schoolbank & Hyves groeien Yme Bosma heeft een overzicht gemaakt van het bereik en gebruik van de verschillende social networks in Nederland op basis van [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @jeroen
  Zoals zoveel ontwikkelingen op dit vlak zien we ze in NL eerder, maar zijn ze grofweg overal (land en dienst) hetzelfde inderdaad...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Yme,

  Top overzicht, heb jij op enigerlei wijze een idee hoe we een betrouwbaarbeeld kunnen creeren van de ontwikkeling in aantal users op de social media platformen in Nederland?
  Natuurlijk kan je dan gelijk de discussie starten over active en passieve leden, maar trending informatie en penetratie in doelgroepen zou waardevolle informatie geven. Ik kan me voorstellen dat de platformen zelf uit commerciele overwegingen best naar buiten willen brengen...maar ja hoe betrouwbaar is het dan..

  BeantwoordenVerwijderen
 15. [...] Yme Bosma, Manager Business Development & Partnerships @ Hyves, heeft een bijgewerkt overzicht gepubliceerd van het gebruik en bezoek op diverse Sociale platformen in Nederland (op basis van Comscore [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @Bas

  Dit, ComScore, is de enige manier om een goed onafhankelijk vergelijk te geven tussen de verschillende diensten.

  Wij rekenen zelf met andere cijfers, namelijk alleen die van actieve (ingelogde) Hyvers. Dat zijn er zo'n 5,5 miljoen om maandbasis, net geen 3 miljoen op dagbasis. Facebook zelf zegt in NL ongeveer 2 miljoen actieve gebruikers te hebben op maandbasis. Dagbereik (in NL) zeggen ze niets over.

  Dat wat je zoekt?

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @ Yme, thanks...ja dat soort cijfers, maar zoals je al aangeeft zijn daar dus geen trend cijfers van. En zeker geen segement/doelgroep info.
  ..je moet iets te wensen overhouden

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ja, en waar zijn communities als NuJij gebleven?
  En waarom staat YouTube hier niet bij?

  Ook statistieken van verschillende grote fora (Fok.nl en Scholieren.com) ontbreken.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Interessante cijfers! En inderdaad, deze cijfers zijn beter dan we tot nu toe gezien hebben en dat is mooi!

  Toch ben ik het wel met o.a. Ron, Bas en Dennis eens dat deze cijfers ook weer nieuwe vragen oproepen. Linkedin en Twitter missen, en die zijn toch bijzonder interessant. Linkedin is vast een stuk kleiner, maar voor adverteerders bijzonder interessant vanwege de doelgroep en het zakelijke karakter. Wellicht leuk om de volgende keer mee te nemen.

  Pageviews zijn geen bruikbare metric. Die kun je zeker niet gebruiken om sites met elkaar te vergelijken. Als je een slechte sitearchitectuur hebt zullen de pageviews stijgen bijvoorbeeld. Terwijl een site die ajax gebruikt wellicht met 1 pageview erg veel interactie en time-on-site kan genereren. Pageviews kunnen anno 2010 ├ęcht niet meer.

  Verder onderken ik het gevoel van veel anderen hier. Ik ben bijna 30. Een aantal jaren geleden zaten veel mensen in mijn omgeving op Hyves. Nu zitten die zelfde mensen grotendeels op Facebook, Linkedin en Twitter. Het kan zijn dat dat een beetje komt doordat ik veel mensen uit de marketing/ internet hoek ken, maar ik vind het toch wel erg opvallend.

  Waar komt die groei van Hyves dan vandaan? Is hyves aan het verjongen? Ben ik als bijna-dertiger te oud voor Hyves? Of ken ik gewoon weinig 'gemiddelde' Nederlanders?

  @ Yme, Kun je wellicht iets vertellen over de gemiddelde leeftijd van de actieve hyver door de jaren heen? Volgens mij zal dat de rest van de cijfers in perspectief zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. [...] we beginnen met de cijfers. Yme (van Hyves) heeft recent op zijn blog weer de statistieken van Comscore gezet. Onafhankelijk gemeten cijfers dus, hoewel je altijd [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 21. @Remi

  Pageviews gebruiken we zelf niet als metric, ComScore wel. Ik zal volgende keer kijken of ik de andere diensten kan meenemen.

  Voor leeftijdsverdeling, kijk eens naar STIR. Die bekijken het per leeftijdsgroep en per sociale klasse. Je conclusie dat in een bepaalde hoek het Hyves-gebruik minder is lijkt me correct, maar als goede marketeer snap je vast dat er meer is dan alleen jouw eigen wereldje;-) Niet iedereen in NL is met marketing en internationale ontwikkelingen/vrienden bezig, dat is een verbazend kleine groep...

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Mooi overzicht, maar inderdaad heb ook ik interesse in de cijfers van onder andere:
  LinkedIn, Twitter, YouTube en mogelijk zelfs Nujij.nl

  Heb je anders nog tips hoe we zelf achter deze informatie te komen?
  *en uiteraard weer kenbaar maken op deze sites*

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hi,
  als die-hard user van veel social networks sinds introductie heb ik de opkomst van Hyves als netwerk met hoog corporaal gehalte tot een netwerk voor eenieder met computer zien toenemen. De acceptatiegraad vond ik vrij laag tot medio 2006 en daarna ben ik overgestapt op Facebook, Sparx, ASmallWorld en Linkedin en Plaxo voor business.

  Wat ik sterk mis in de afgebeelde grafiek zijn demografische gegevens, het onderscheid tussen de sexes, age en income zullen veel duidelijker kunnen aangeven waar al die pageviews nu vandaan komen.
  Alhoewel ik hoegenaamd niets afweet van marketing en social media, zie je duidelijke trends en patterns betreffende de users.

  Hyves zette al eerder een trend in NL, met name door early adopters die in social environments een duidelijk aanjagende rol hadden.
  Linkedin had in 2004 en begin 2005 duidelijk te maken met onbekendheid en schrikbarend was dat tot/met 2008 grote recruitment agencies vrijwel onbekend waren met dit fenomeen.
  Facebook is in mijn opinie binnen NL eigenlijk alleen interessant geweest voor expats en diegenen met een wijd network in US, UK, Nordics. De laatste maanden (sinds Q4 2009) zie ik opeens een toename van request vanuit NL die geen enkele internationale connectie hebben.
  Kwalitatief valt of staat alles uiteraard met de actieve gebruikers en hopelijk zal dat voor al deze netwerken nog verder toenemen.

  Voor mij zijn Linkedin, ASmallWorld en in mindere mate Facebook de netwerken van de toekomst.

  Ciao,
  Alain

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Alain, in mijn reactie boven die van jouw verwijs ik naar de STIR, je kunt daar een breakdown zien naar demografie en inkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. [...] 2010). Yme Bosma, Manager Business Development & Partnerships @ Hyves, heeft een bijgewerkt overzicht gepubliceerd van het gebruik en bezoek op diverse Sociale platformen in Nederland (op basis van Comscore [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 26. [...] cijfers: http://www.yme.nl/ymerce/2010/02/22/social-media-in-nederland-in-cijfers-deel-2/ Dit bericht [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Rebekka Kuijten1 april 2010 om 13:25

  Inderdaad een mooi overzicht. Ik heb zelf het idee dat Hyves nu door zoveel mensen gebruikt wordt dat de jongeren afhaken (niet cool meer?) en andere netwerken gaan zoeken. En dan spreekt Faceboek meer aan door het internationale karakter. Ik heb ook al gehoord van jongere Twitteraars die hun ouders niet als follower accepteren.

  In mijn omgeving van dertigers wordt nog wel veel gehyved. Er zijn natuurlijk ook veel gebruikers die nooit iets met Hyves doen, maar er is een vaste groep actieve gebruikers die het leuk vindt om anderen op de hoogte te houden van hun leven, vooral vrouwen ;). Denk dat dat percentage in mijn eigen Hyves vriendengroep rond de 10% ligt, zoals te verwachten. En inderdaad, de vakgenoten in mijn omgeving zitten op alle netwerksites (net als ik). Maar die zijn meestal dus ook niet echt actief. Het zou fijn zijn als de profielen beter aan elkaar gelinkt kunnen worden, Wat dat betreft ben ik wel blij met Twitter.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. [...] Om het nog maar niet te hebben over Myspace, nog leuk voor bandjes maar voor de rest komt niemand er meer. En wie kent Netlog of Partyflock nog? Ze gaan allemaal net zo hard ten onder als ICQ en [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 29. [...] maanden gelden schreef ik de eerste update, twee maanden geleden de tweede en nu is het tijd voor een derde cijfermatig overzicht van de staat [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 30. [...] werd weer eens tijd voor een nieuwe update (zie ook 1, 2 en 3), dus bij deze de ComScore cijfers van april en mei voor het gebruik van de verschillende [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 31. [...] in te zetten. De gebruikers blijken namelijk erg trouw aan het platform, en brengen er gemiddeld 3x zoveel tijd door bij een bezoek als bijvoorbeeld leden van [...]

  BeantwoordenVerwijderen