dinsdag 8 december 2009

Aantal actieve Nederlandse Facebook gebruikers is gedaald in november 2009?

Mmm, dit is wel apart nieuws. Volgens de Facebook Global Monitor van december 2009 is het aantal actieve Nederlandse Facebook gebruikers in november gedaald met 2,9% (48.420 minder actieve gebruikers dan de maand ervoor). Alleen in Rusland en Vietnam daalt het sneller, en alleen in de Verenigde Arabische Emiraten daalt de penetratie binnen de hele bevolking sneller. Zie hieronder het overzicht dat gebaseerd is op data van Facebook zelf.

Daling Nederlandse Facebook gebruikers

11 opmerkingen:

 1. Heel apart idd!
  Maar.. dit gaat toch niet over actieve gebruikers, maar over het aantal accounts? Of lees ik het verkeerd? In dat geval is het nog aparter (lees beter) nieuws ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En hoe staat het met de actieve hyves gebruiker? Is het de tendens?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Misschien komt het doordat een te groot deel van de interactie met je 'vrienden' nutteloze spam van Maffiawars en FarmVille is. Het is gewoon veel te kleuterachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het gaat om actieve gebruikers, niet om gedelete accounts.

  Qua Hyves is dit zeker niet vergelijkbaar. Wij zitten op ruim 5 miljoen actieve gebruikers (volgens de definitie van Facebook). Dat groeit niet echt veel meer, maar dat is ook niet raar gegeven onze positie hier. We zien we een heel duidelijke stijging in het gebruik zelf. Dat stijgt hard en is vele malen beter dan dezelfde cijfers voor Facebook. Zie ComScore om de verschillen te bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Is niet zo heel vreemd met de opkomst van Google Wave :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het gaat hier om percentage groei, niet ledenaantal. -2,9% in de laatste maand betekent dat Facebook in de laatste maand een tikkeltje minder snel is gegroeid. Kijk het getal over de laatste 12 maanden: met 1,2 miljoen extra leden afgelopen jaar zijn ze bijna 350% gegroeid. De conclusie die hierboven wordt getrokken is naar mijn mening daarom ook niet juist.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ehm....

  1st of all I'm sure they start from elementary school to explain that 1 month time span is not a representative sample, especially when compared to a YtoY growth, especially when the monthly variation is that small.

  2nd, today is facebook is 1,644,720 (you can easily check yourself, I''m sure you know how to do it) which makes it +2,83% in November....you know, just for clarity...

  3rd, Dude, you're comparing NL to Iraq, Vietnam Cyprus and United Arab Emirates...I mean, seriously?!

  ...But the real question is: why is Hyves copying facebook on a daily basis if, according to your thesis, FB growth is negative?!?!

  To me this is pure misinformation.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Willem, het gaat zeker niet over een vertraagde groei, maar om een absolute afname. Nogmaals, dit zijn hun eigen cijfers.

  Verder helemaal eens dat 1 maand weinig zegt, maar dit is ons (buiten vakantieperiodes) in 5 jaar niet overkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hyvesbook, that number was higher (than 1,644,720) a month ago. Inside Facebook does some kind of correction (averaging the number of 30 days probably), so I guess that's why they report it lower. For october they reported 1,647,000.

  Us further developing Hyves has nothing to do with Facebook's (negative) growth. But on certain elements they score better (in the US), we learn from that. Like they've learned from Twitter and Friendfeed.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik zou zeggen, afwachten wat de cijfers voor December 2009 zijn. Ga je deze ook publiceren? Om het ons lezers makkelijk te maken kun je er dan ook gelijk de december cijfers van Hyves weer bij doen? En wat nou echt leuk zou zijn is als je de nieuwe cijfers elke maand blijft publiceren t/m december 2010. Dan hebben we tenminste wat om over te praten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. [...] (ingelogde) gebruikers, die groei is minder snel zoals ook wel blijkt uit hun eigen november cijfers toen het aantal zelfs even afnam. Het bereik van Hyves groeit nog maar een beetje, wat ook niet [...]

  BeantwoordenVerwijderen