maandag 21 september 2009

Social media in Nederland, in cijfers

De afgelopen tijd kreeg ik regelmatig de vraag hoe het nu zit met de groei van Hyves in Nederland, en dan met name in relatie tot Twitter en Facebook. Ik heb er de ComScore cijfers over december 2008 en juli 2009 even bijgepakt en onderstaand overzicht gemaakt. Je zult zien dat met name het bereik van Facebook is toegenomen (dit is niet gelijk aan het aantal actieve geregistreerde gebruikers overigens), maar het gebruik ervan (ook per gebruiker) blijft echt heel ver achter bij bijvoorbeeld Hyves (zelfs vergeleken met de VS, hun thuisland). Bij Twitter is dit verschil nog veel groter, maar daar is alleen twitter.com in opgenomen. Laat maar even weten welke vragen dit oproept, ik zal proberen het overzicht dan verder aan te vullen.

soc_media_nl_comscore

35 opmerkingen:

 1. Ik hoop vanaf januari een onderzoek te starten over twitter gebruik in Nederland (Antropologisch perspectief). In vergelijking met andere landen lopen we nog wel achter, maar ik hoor een buzz en denk dat het gebruik van twitter heel snel groter gaat worden. Ben je het daarmee eens? Ik zie nu al onder mijn vrienden dat hyves gebruik afneemt naarmate twitter gebruik (ook mbt. Iphone) geïntegreerd wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ruben, helaas kunnen wij dat niet echt zien. Uiteraard zal er overlap zitten, maar het zou me niet verbazen als er een groep 30/40+ers is die nu wel Facebook gebruiken en zich eerder niet voor Hyves hebben aangemeld. Je ziet zowieso dat de gemiddelde leeftijd bij Facebook 10 jaar hoger ligt. Maar zoals je ook ziet gaat de groei van Facebook iig niet ten koste van (de groei) van Hyves.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jennifer, Twitter is nog te klein om dat echt te kunnen zien. Ook hier geldt dat er zeker een groep gebruikers is voor wie Twitter meer waarde heeft dan Hyves, maar het gaat (in actief gebruik) om nog heel kleine aantallen. Zeker in relatie tot het aantal geregistreerde (Twitter) accounts (in NL)...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Yme,

  mooi staatje. Maar kloppen de cijfers van de pageviews wel? Ik kan me niet voorstellen dat het aantal pageviews lager is dan het aantal unieke bezoekers. ;-)

  Met name het verschil tussen Hyves en de anderen m.b.t. het aantal minuten is veel groter dan verwacht.

  Thanks!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Yme, heeft Hyves, op een of andere manier, ook inzicht over wat voor gebruikers zich bij Facebook aanmelden? Voor mijn gevoel zijn de meeste al actief bij Hyves, misschien is dat een onterechte conclusie. Veel mensen willen met een sociaal netwerk ook hun internationale contacten onderhouden, Hyves voorziet hier niet in. Vorig jaar schreef ik op Marketingfacts hier al column over.  Mocht dat echt zo zijn levert dat vragen op zoals: is Facebook voor deze gebruiker een aanvulling of een vervanging van Hyves?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. [...] ik van Yme Bosma, Manager Business Development & Partnerships bij Hyves, al snel antwoord. Hij publiceerde vandaag een rijtje met de laatste cijfers over de groei van beide netwerken op zijn weblog. Hyves blijkt [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je hebt gelijk;-) Moet keer 1.000.000 ipv 1.000 uiteraard!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tsja,
  Als je alleen de cijfers van Twitter.com pakt, dan is 't makkelijk scoren. Ik ken maar een zonderling die vanaf twitter.com twittert, en dan meestal alleen als de 3rd party opties nog niet bekend zijn.

  Twitter wordt bij uitstek door andere programma's bereikt (tweetie, twitterific, echofon, tweetdeck etc. etc. etc. etc... )

  Dus is écht appels met peren vergelijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Erg interessant om te lezen, maar hier mijn persoonlijke ervaring!
  Hyves ben ik ooit begonnen en heb daar nog steeds een profiel, maar ben er nooit actief mee (of ik moet een mailtje krijgen dat ik een mail op hyves heb ontvangen).
  - Internationale vrienden hebben er inderdaad voor gezorgd dat ik facebook ben gaan gebruiken. De diversiteit op facebook is vele malen groter, waar hyves naar mijn idee ophoudt met een krabbelsessie "Hey, da's lang geleden, hoe is het met jou?".
  - Let wel op bij facebook; door de interactie met diverse spellensites als Zynga zijn er mensen met meerdere accounts op facebook...
  - Ik ben erg benieuwd naar de leeftijd en opleidingsniveau van de diverse gebruikers van deze media!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Antonie, ik geef ook aan dat Twitter niet echt goed te vergelijken is, heb helaas geen andere cijfers.

  Wessel, het verschilt inderdaad erg per persoon. Leeftijd, wel/geen internationaal netwerk, etc. Wel denk ik dat deze dienst steeds makkelijker tegelijk gebruikt zullen kunnen worden door meer interoperabiliteit. Meer daarover snel...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. [...] Social media in Nederland, in cijfers (tags: social media socialmedia trends) [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dat is het jammere van dit soort cijfers, je kunt er alleen in grote algemeenheden iets mee. Dat bepaalde sites in algemene onderzoeken niet of nauwelijks opduiken zegt niet dat ze niet onder bepaalde doelgroepen heel belangrijk zijn. En als het steeds gewoner wordt dat mensen met api's en air-applicaties en iPhone en Android apps voortborduren op het origineel dan worden cijfers steeds minder zeggend. En dat is / wordt toch een probleem voor wie deze overzichten belangrijk zijn. Maar dat Hyves de grootste is, geloof ik ook zonder Comscore ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. [...] Social media in Nederland, in cijfers – Yme Bosma Toch bijzonder eigenlijk dat sociale media in Nederland in ruwe bezoekersaantallen en pageviews gemeten bijna alleen Hyves is. Terwijl het soms lijkt of iedereen het over Twitter, lijkt die nog aan de relatief kleine groep van voorlopers voorbehouden. Of is dat onzin? [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hi Yme,

  Interessante informatie inderdaad. Al ben ik het wel eens met Erwin; de conclusies die je kunt trekken uit deze cijfers zijn beperkt interessant.

  Wat ik me bovendien afvraag is het volgende: in hoeverre hebben jullie inzicht in individueel Hyvesgebruik? Kunnen jullie meten welke gebruikers zeer actief zijn en vooral welke gebruikers zeer influential zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Menno, uiteraard hebben we daar veel inzicht in. Maar dat kunnen we niet vergelijken met andere sites omdat we daar geen gegevens van hebben.

  Voor grote sites als Hyves en Facebook is de comscore data zeker wel interessant, het feit dat ze door beide partijen gebruikt worden geeft ook wel aan dat ze in de buurt van de werkelijkheid liggen. I.t.t. het Multiscope onderzoek dat vanochtend uitkwam bijvoorbeeld...

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Om de vergelijking met twitter iets meer in perspectief te zetten: volgens Compete.com komt slecht 11,8% van twitters verkeer voor rekening van www.twitter.com. De rest is API verkeer. Dat zijn US cijfers, maar ik denk dat de verhouding www versus api wereldwijd redelijk vergelijkbaar is. Vermenigvuldig de cijfertjes voor Twitter dus grofweg met een factor 8,5.

  Blijft natuurlijk dat het publiek voor twitter, facebook en hyves maar ten dele overlapt. In elk geval op dit moment. Bekijk bijvoorbeeld eens Google Trends voor deze drie sites in Nederland en dan vooral de 'also visited'. Daaruit blijkt dat Twitter op dit moment nog vooral een marketing/internettechnologie georiënteerd publiek trekt: de early adopters ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Je moet die Google Trends analyse voor de grap eens op 'Region: Netherlands' zetten. En dan naar de 'Also visited'. Of dezelfde analyse doen voor andere grote NL websites. Google Trends is nog dramatischer dan Multiscope;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi is het ook mogelijk dat je de cijfers van Linkedin erin verwerkt?

  BeantwoordenVerwijderen
 19. [...] Bosma, Manager Business Development & Partnerships bij Hyves, heeft op zijn blog een overzicht geplaatst van hoe de groei van Hyves in Nederland zich verhoudt tot die van Twitter [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Je moet dat gebruik wel uitsplitsen naar leeftijdscategorie en opleidingsniveau. Ik ken aardig wat hoogopgeleiden die hyves te kinderachtig vinden. Facebook, het origineel, is echter bedacht met als primaire doelgroep de hoger opgeleiden voor ogen. Dus die cijfers zijn bij lange na niet specifiek genoeg om voor adverteerders om beslissingen te nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Om een voorbeeld te geven. Het zou zo kunnen zijn dat langer blijven hangen niet per se een positiever beeld van de site geeft of een beter effect voor de adverteerder heeft . Zelf surf ik redelijk snel, kinderen of pubers blijven misschien langer hangen. Ouderwetse klikcijfers zeggen niet zoveel.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. [...] (van Hyves) heeft op zijn blog een mooi overzicht gemaakt van de comscore data m.b.t. de groei van sociale netwerken in Nederland. [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 23. [...] (van Hyves) heeft op zijn blogeen mooi overzicht gemaakt van de comscore data m.b.t. de groei van sociale netwerken in Nederland. [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Duidelijk voorbeeld van: "Wij van WC eend, adviseren WC eend..."
  Het is onzin dat gebruik van Facebook NIET ten koste gaat van hyves gebruik.
  Zie bijvoorbeeld bevindingen en commentaren hier:
  http://www.frankwatching.com/archive/2009/10/02/wordt-het-steeds-stiller-op-hyves/

  Verder zie ik deze trend ook in mijn omgeving varierend van 20 tot 33.
  Mensen zijn ooit begonnen met hyves, maar stappen nu massaal over op facebook. Dat is ECHT niet iets van alleen mijn omgeving!

  Hyves wordt een puberportaal AT BEST. Klaar.
  (ja, mogen jullie mij over 1 jaar, want langer duurt het niet, op aanspreken!)

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Beste Yme,

  Heb je ook een directe link naar de bron van ComScore. Ik vind de website van hen onoverzichtelijk.

  Groeten Ruurd

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Hi, dank voor je overzicht - heb een aantal cijfers hiervan gebruikt in een korte rundown van digitale media in NL http://www.youtube.com/watch?v=9Hcaz9WpfpI

  BeantwoordenVerwijderen
 27. [...] langetermijntrend dat Hyves een dalend aantal bezoekers laat zien (volgens Google, niet volgens Hyves) lijkt te zijn gestopt. Het aantal is inmiddels gegroeid tot 9.293.059 leden. Hyves probeert de [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 28. [...] en mijzelf. Waar we het over gaan hebben? In ieder geval over de sterke groei (lees meer hier en hier) van Facebook in Nederland. Luisteren dus, vanaf 20.00 uur tot 21.00 via de player rechts op deze [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 29. [...] Bosma Y. (2009), Social media in Nederland, in cijfers. Geraadpleegd op 6 november 2009, http://www.yme.nl/ymerce/2009/09/21/social-media-in-nederland-in-cijfers/ [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 30. [...] georienteerd we ook zijn, Hyves blijft op kop staan als het gaat om social network sites. Zie: Social media in Nederland, in cijfers (Ymerce). Vergeet niet even door de reactie te lopen. Brengt wat nuancering [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 31. [...] maanden geleden schreef ik een bericht over de cijfermatige status van social media in Nederland, onder andere vanwege de [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 32. [...] maanden gelden schreef ik de eerste update, twee maanden geleden de tweede en nu is het tijd voor een derde cijfermatig overzicht van de staat van social media in Nederland. [...]

  BeantwoordenVerwijderen
 33. [...] werd weer eens tijd voor een nieuwe update (zie ook 1, 2 en 3), dus bij deze de ComScore cijfers van april en mei voor het gebruik van de verschillende [...]

  BeantwoordenVerwijderen