vrijdag 25 januari 2008

Aandacht voor Netlog

Op Frankwatching las ik vandaag weer een stukje over Netlog, een social networking dienst die wel vaker in het nieuws is geweest de afgelopen weken. Ik vraag me alleen af waarom precies? Ze geven aan bijna 32 miljoen leden te hebben en in vele landen nummer 1 of 2 te zijn (in Nederland naar eigen zeggen 2,1 miljoen leden, al denkt Emerce daar anders over). En om te bewijzen dat ze ook veel gebruikt worden verwijzen ze naar Alexa als bron voor hun claim dat ze 4 miljard pageviews per maand hebben, gegenereerd door zo'n 25 miljoen unieke bezoekers.

Dat klinkt allemaal top en heel indrukwekkend, maar wanneer je deze cijfers afzet tegen andere social networking diensten als Facebook, MySpace en Hyves (disclaimer: mijn werkgever) dan zijn ze echt heel erg mager. Hyves doet (voor wat het waard is) alleen al in Nederland nagenoeg net zoveel pageviews als Netlog in alle landen bij elkaar met slechts 1/5 van het unieke bereik van Netlog.

Heeft iemand een verklaring voor bovenstaande?

woensdag 23 januari 2008

Discussie op niveau over mediawijsheid

Ter ere van het 1-jarig bestaan van Beeld en Geluid werd in Hilversum gisteravond een diner georganiseerd waarbij zo'n 60 mensen uit de media, politiek en wetenschap aanwezig waren. Los van de notulerende studenten was ik zeker de jongste in een groep mensen die leest als de 'who is who' in bovengenoemde onderdelen van de samenleving. Zo waren daar bijvoorbeeld Fons van Westerloo, Peter Römer, Willem van Kooten, Eelco Brinkman, Hedy d'Ancona, Pieter Broertjes, Erik van Stade, Alexander Pechtold, Hans Laroes, Joop Daalmeijer, etc, etc...

De avond werd min of meer afgetrapt door minister André  Rouvoet, die z'n opening eindigde met een anekdote over zijn dochter die haar lerares op Hyves uitmaakte voor kutwijf en er zo op een pijnlijke manier achterkwam dat de mogelijkheid om bepaalde zaken af te sluiten voor de buitenwereld er niet voor niets is... Lekker begin voor het gesprek met mijn tafelgenoten;-)

De discussie werd gehouden rond het thema 'mediawijsheid', een term die nooit echt goed gedefinieerd werd, maar grofweg neerkomt op het vermogen van met name jongeren om alle informatie die, al dan niet interactief, op hun afkomt 'op waarde te kunnen schatten'. Wat mij betreft, en dat was ook deels de conclusie van mijn tafel, loopt dit allemaal wel los en is heel actief beleid van de overheid maar beperkt noodzakelijk. Kinderen moeten bepaalde dingen nu eenmaal zelf ervaren, zie de dochter van Rouvoet, en zullen ook leren van de ervaringen van hun vriendjes en vriendinnetjes. Het is wel belangrijk dat het onderwijs zich aanpast aan het gemak waarmee scholieren bijvoorbeeld informatie verzamelen om ze bewust te laten worden van het feit dat er vaak meer dan één waarheid is. Hier ligt een taak voor de overheid.

Mijn gevoel zegt dat we in een hele turbulente transitiefase zitten wanneer het gaat om het produceren en consumeren van media in alle vormen, maar ook bij het communiceren onderling. Dat er een (grote) groep is die moeite heeft om zich hier aan (te willen) aanpassen en er zich misschien daarom ook wel liever van afsluit betekent niet dat er een groot probleem is. Zeker niet bij de jongeren die al deze zaken van nature meekrijgen en geboren worden met een Hyves profiel;-)

maandag 21 januari 2008

Spectrumbeleid en draadloos breedband voor iedereen

(Geen tijd om te vertalen, reacties gewoon in het Nederlands...)

At DLD today there was an interesting discussion, moderated by Hans-Peter Siebenhaar, between several telecom heavyweights amongst whom European Commissioner Viviane Reding and Rene Obermann, CEO of Deutsche Telekom. These two were arguing about competition being the primary means for getting to a situation where we have abundant and cheap wireless broadband all over Europe. Obermann's point was that he has to invest a double-digit billion euros to build the required infrastructure, but that he can not do that as long as the European Commission wants him to let other service providers compete over that very same network with a government mandated pricing structure. I fully understand that point. What he wants however, a license and a monopoly on the use of that license, is very wrong as well in my opinion. But as long as governments (and the EC) insist on auctioning off artificially scarce spectrum, Obermann's points remain valid, unfortunately.

But why do we auction off spectrum in the first place? It would seem to me that it would be far better to declare all available spectrum free to be used by anyone. That would be the perfect breeding ground for successes similar to Wi-Fi, but then on a much larger scale. No auctioning was required there... And nobody HAS to build a double-digit billion dollar infrastrucure. It will probably become a distributed effort by many, based on standards, software defined radio , wireless mesh networking, etc.

So the EC, governments and Deutsche Telekom are all thinking in their own (short term) interest, not our long term interest. As long as that does not change, these discussion won't end. There will be no cheap abundant wireless broadband when we do not change spectrum policies radically to begin with.

maandag 7 januari 2008

Sociale contracten en technische mogelijkheden

Dat iets technisch en juridisch mogelijk is maakt het nog niet sociaal wenselijk. Dit is het punt dat Dare Obasanjo wil maken in zijn laatste post over het voortdurende verhaal van Robert Scoble die door Facebook gedeactiveerd werd omdat hij gebruikmakend van Plaxo gegevens over zijn vrienden op Facebook exporteerde om deze weer te importeren in een andere dienst.

Het is een vraagstuk waar we ook bij Hyves een goed antwoord op proberen te vinden. Hoe zouden jullie het vinden wanneer iedereen alle gegevens over zijn vrienden (voorzover ook voor die persoon zichtbaar op hyves.nl) zou kunnen exporteren om deze vervolgens op andere plekken weer te gebruiken? Informatie die vaak alleen maar zichtbaar is tussen vrienden onderling, maar op het moment dat deze zelfde informatie door een van die vrienden ergens anders geimporteerd wordt dan is deze (mogelijk) meteen zichtbaar in een andere context.

Het is lastiger dan het lijkt, misschien dat de opt-in suggestie van Marc zo slecht nog niet is...